BARUT

Goran Čvorović

16. 08. 2022. u 12:00

OBE strane moraju odmah da prekinu međusobna neprijateljstva i opasne izjave i da se ponašaju odgovorno. To je "mudra" poruka EU povodom dešavanja na KiM.

БАРУТ

Novosti

U trenutku kada i najmanja iskra preti da ponovo zapali balkansko bure baruta, nisu našli za shodno da kažu išta pametnije, nego da, protivno prirodnim zakonima, povlače paralele i znakove jednakosti kada i slabovid uviđa da klatno opasno naginje na jednu stranu. To je jednačina sa svim poznatim vrednostima, u kojoj je ustanovljen čak i tačan datum kada će početi da se remeti krhki mir, uz flagrantno kršenje briselske formule o slobodi kretanja.

Nedavni porast zapaljive retorike između zvaničnika Beograda i Prištine, a posebno izjave o ratu i sukobima na Zapadnom Balkanu, izazivaju veliku zabrinutost, poručuju dalje iz Berlamona, uz pretnju da će visoki političari dveju strana biti odgovorni za svaku eskalaciju. Valjda je toj zapaljivoj retorici nešto prethodilo? Američki ambasador Kristofer Hil je poručio da su ratovi počinjali oko zemlje, novca, čak i lepe žene, ali da bi ovo bio prvi rat koji bi započeo zbog registarskih tablica. Ali, registarske tablice određuju zemlju iz koje dolazite.

Izađite, u Briselu, iz uravnilovke i mlakonjstva! Čak je i "Njujork tajms" nedavno priznao da Srbija nema agresivne namere. Svima je to jasno, osim evropskoj administraciji. Kada dođe do nasilja u porodici, utvrđuje se vinovnik. Za krađu, kažnjava se lopov. Prilikom sudara, pravi se zapisnik. Samo se, valjda, kod Trijumfalne kapije u Parizu, gde se bez ikakvih razdelnih traka uliva čak dvanaest velikih bulevara, odgovornost za udes po pravilu deli popola. Pa i tamo, kada bi se neko namerno zaleteo u masu vozila, krivica bi začas bila ustanovljena. Krivac je kriv svugde, osim, izgleda, u Briselu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)