AGENCIJA S&P POHVALILA SRBIJU: Mali - "Hoćemo da idemo u korak sa svetom"

Novosti online

15. 12. 2020. u 08:04 >> 08:51

MINISTAR finansija Siniša Mali gostovao je na Prvoj televiziji gde je odgovarao na pitanja građana sa Instagrama.

АГЕНЦИЈА С&П ПОХВАЛИЛА СРБИЈУ: Мали - Хоћемо да идемо у корак са светом

Foto: Printskrin

- Bila je dobra mera koja je podigla optimizam građana - rekao je Mali o pomoći od 100 evra i dodaje da su tu meru prihvatile i druge zemlje.

Kaže da su građani taj novac potrošili u našoj zemlji i tako je nivo privrede održan.

- Ta mera, sa ostalima, je prava za kriznu sitacija kao što je ova sa koronom - kaže Mali.

Mali je izjavio je da će se zakonom o digitalnoj imovini pogoditi pravo u metu, i da Srbija hoće da ide u korak sa svetom.

- Idemo sa regulativom cele oblasti. Bitkoin, kriptovalute je nešto što se primilo u svetu, to predstavlja način finansiranja. Taj Zakon će da reguliše celu oblast - rekao je Mali.

Poručio je da tim zakonom žele da se omogući malim firmama finasiranje na alternativan način. On je poručio i da država iz godine u godinu ide sa smanjenjem opterećenja na zarade, programima za zapošljavanje, podrškom za žensko preduzetnjištvo...

Rejting agencija ''Standard and Poor's'' je u juče objavljenom izveštaju potvrdila ocenu kreditnog rejtinga Srbije na nivou BB+ i zadržala stabilne izglede za njegovo dalje povećanje.

- To je veoma važna vest, oni su jedna od tri najveće rejting agencije na svetu, oni su videli naš budžet i rekli da je to sjajan rezultat, a mi smo jedna od retkih zemalja na svetu kojoj nisu snizili kreditni rejting - kaže Mali i dodaje da je juče svim ugostiteljima uplaćeno gotovo dva miliona pomoći.

 - U četvrtak imamo isplatu penzionerima od 5.000 dinara - kaže Mali i dodaje da je to "kruna podrške" i da privredna aktivnost u Srbiji nije pala.

Na pitanje da li država može ponovo da odloži plaćanje poreza kaže da se u ovom trenutku ne razmišlja o tome, jer nemamo "lokdaun" i privredna aktivnost je dobra.

Kaže, da se to prihvati, ne bismo imali kako da isplaćujemo penzije, gradimo vrtiće...

- Mislim da smo tokom ove godine pokazali koliko možemo da podržimo privredu, preko šest milijardi evra je uloženo u sve mere.

Ministar navodi da su ugostitelji imali šest minimalnih zarada u devet meseci krize.

- Maksimalno smo uradili, to je novac svih poreskih obveznika - rekao je Mali i naveo da je to ogromna pomoć države.

Ističe da je stopa nezaposlenosti od devet odsto manja nego što je bila pre korone.

- Ukupno ulaganje u zdravstvo za narednu godinu je 386 milijardi dinara, kako bismo izgradili šta je potrebno, platili lekare i kupili medicinsku opremu - navodi Mali i pominje novu bolnicu u Batajnici i kaže da se nikada nije desilo da tako brzo izgradimo bolnicu.

Mali je istakao da je Srbija "u najvećoj krizi na svetu pokazala da je otporna i da može da reaguje, da je njena ekonomija mnogo stabilnija nego što se mislilo".

On je naveo i da ljudi sve više vide koliko je važno da se uzme fiskalni račun, koliko je važno da se plate porezi.

Upitan da li će se pomoći zaposlenima u kulturi, Mali je pozvao zaposlene u toj oblasti da daju neke predloge.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a