NOVI ZAKON O FISKALIZACIJI OD 2022. GODINE: Država ulaže četiri milijarde u fiskalne kase

E.B.T.

27. 10. 2020. u 13:29

NOVI Zakon o fiskalizaciji čija se primena očekuje od 1. januara 2022. godine, neće predstavljati nikakvo opterećenje za privrednike.

НОВИ ЗАКОН О ФИСКАЛИЗАЦИЈИ ОД 2022. ГОДИНЕ: Држава улаже четири милијарде у фискалне касе

Siniša Mali

Za nova softverska rešenja i fiskalne kase, predviđene ovim dokumentom, država će budžetom za sledeću godinu izdvojiti od 3,5 do četiri milijarde dinara. Ovo je na konferenciji za novinare u Palati pravde istakao ministar finansija Siniša Mali.

On je objasnio da će ovaj zakon, kao i zakon o e-fakturama, čije je predloge pripremilo njegovo Ministarstvo, doprineti da se siva ekonomija još više suzbije.

- Predlog zakona o fiskalizaciji i uvođenju novih fiskalnih kasa, koji je u petak objavljen na sajtu Ministarstva finansija za nekoliko dana će se naći u parlamentu na javnoj raspravi - istakao je Mali. - Očekuje se da će biti donet do kraja godine, a da će njegova primena početi 1. januara 2022. godine.

Ministar je naglasio da bi tim zakonom bilo omogućeno da se kroz onlajn sistem prati promet. Poslednje izmene Zakona o fiskalizaciji bile su 2004. godine, a tehnologija i poslovno okruženje od tada su se, kako navodi, mnogo promenili.

- Najveći teret novih fiskalnih kasa preuzeće država, a privreda neće imati nikakva opterećenja - rekao je Mali.

- Za ta nova softverska rešenja i fiskalne kase država će budžetom za sledeću godinu izdvojiti od 3,5 do četiri milijarde dinara. To ulaganje države isplatiće se u roku od godinu do godinu i po dana - naglasio je ministar.

Drugi predlog zakon koji je pripremilo njegovo Ministarstvo je o elektronskim fakturama, a Mali je izrazio nadu da će taj dokument biti usvojen u prvom kvartalu naredne godine, dok će njegova primena krenuti, takođe, od 1. januara 2022. godine.

On je istakao da se e-fakture uvode na zahtev privrede i da više neće biti papirnih računa, jer će biti digitalizovan. Na taj nači se, kako dodaje,smanjuju potencijalne nepravilnosti i doprinosi suzbijanju sive ekonomije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)