KAKO SE "PANCIR" PREVRNUO KOD OSTRUŽNICE? Da li su ljudski faktor, ili tehnička greška uzrok nesvakidašnjeg incidenta

R. Dr. - A. Z. K.

10. 04. 2021. u 07:13

BORBENO vozilo "kamaz" raketnog sistema PVO "Pancir S1" Vojske Srbije prevrnulo se juče ujutru u 7.30 u blizini Ostružničkog mosta kod isključenja za Obrenovac, a jedan vojnik zadobio je lakše telesne povrede.

КАКО СЕ ПАНЦИР ПРЕВРНУО КОД ОСТРУЖНИЦЕ? Да ли су људски фактор, или техничка грешка узрок несвакидашњег инцидента

Foto N. Skenderija

Prilikom udesa jedna raketa ispala je iz vozila, ali je potom bezbedno uklonjena. Na mesto nezgode izašle su vatrogasne ekipe, policija i vojska, koji su obezbedile deo oko obilaznice.

Kako je došlo do nesvakidašnjeg udesa Ministarstvo odbrane - nije saopštilo. Kamion koji se prevrnuo bio je u koloni vojnih vozila, koja se iz Beograda kretala ka poligonu "Pasuljanske livade", gde je bila planirana redovna vojna vežba.

 Kamion prevrnut na bok, Foto Tango six

Retki očevici koji su juče imali priliku da vide prevrnuti "Pancir" opisali su da se vozilo našlo na boku, kao i da je desetak metara klizilo po putu. Prednji vetrobran je razbijen, a upravljačka kabina ulubljena. Najvredniji delovi sistema - radar, lanser i topovi bili su prekriveni ceradom, pa eventualna šteta nije mogla da se uoči.

ŠTETA SE MERI MILIONIMA DOLARA

PREMA grubim procenama, jedan sistem "Pancir" vredi najmanje nekoliko miliona dolara, a analitičari pominju i cifru od čak 10 miliona. Popravka oštećenja izuzetno je skup posao, budući da Srbija nema tehnologiju niti uslove za veće zahvate na sistemu. To znači da bi popravka, ukoliko je oštećen radar koji je srce sistema ili lanseri raketa, morala da se obavi u Rusiji, što dodatno povećava ukupnu štetu. Uviđaj je završen oko podneva, a posle toga prevrnuti "Pancir" je podignut na točkove.

U vojnim krugovima juče se moglo čuti da je prevrtanju moćnog PVO sistema najverovatnije kumovao ljudski faktor, mada se ne isključuje ni tehnička greška. U fokusu vojne policije bila je brzina kojom se kolona sa "Pancirom" kretala, kao i način upravljanja robusnim vozilom. Predmet detaljne analize biće i poštovanje procedure kretanja ovakvog sredstva civilnim putevima.

Sistem "Pancir", Foto Tanjug

Poznavaoci vojne tehnike objašnjavaju da je konstrukcija vozila "kamaz", na čiju šasiju je raketni sistem postavljen, takva da ima visoko težište i da "Pancir" nije uvek lako upravljiv.

Incident, koji je srećom prošao bez žrtava, međutim, otvorio je niz pitanja kojima će se narednih dana baviti vrh Vojske Srbije.

- "Pancir" se u ruskoj vojsci relativno često prevrtao, ali mahom na poligonima i terenima - kaže sagovornik "Novosti" iz VS.

- Udesi na marševima, na ravnim putevima, neuporedivo su ređi, pa je otud i incident teži. Reč je o vrednoj borbenoj tehnici - najskupljoj kojom raspolaže Vojska Srbije, što nameće najviši nivo poštovanja procedure.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (11)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati