Beogradski taksisti blokirali su danas, osmi dan, ulice prestonice, po već dobro poznatim rutama,nastavljajući pritisak da se ispune njihovi zahtevi, odnosno ukine aplikacija "CarGo ", kojom se, kako ocenjuju, kriši zakon.

Oni su se oko podneva okupili na četiri lokacije, Obrenovačkom putu, u Kumodraškoj, Bloku 70 i kod hale "Pionir",odakle su krenuli ka centru grada. Oko 14 časova blokirali su Ulicu kneza Miloša, Trg Nikole Pašića, Takovsku...

Saobraćaj u širem centru prestonice bio je paralisan, gradski prevoz se otežano odvijao, tako da su građani bili prinuđeni da i danas, kao i prethodnih sedam dana, pešače do posla, škole, lekara...I turisti koji grad razgledaju iz otvorenog autobusa bili su u nemilosti taksista.


PROČITAJTE JOŠ: Prestanite da maltretirate građane Srbije

Od naredne nedelje taksisti su najavili radikalizaciju protesta, odnosno blokadu Beograda iz šest pravaca.


BIJELIĆ: BORIMO SE PROTIV SIVE ZONE

Aleksandar Bijelić, predsednik Saveza udruženja Srbije, rekao je:

- Danas nas ima još više, što znači da idemo pravim putem. Na onu skandaloznu izjavu premijerke Brnabić, videli ste kako je Ministarstvo za saobraćaj vrlo brzo reagovalo. Niko nama ne drži stranu samo se iznose činjenice.

On je objasnio da je pokušao da zakažem sastanak sa premijerkom, ali je ona ponovo, po njegovim rečima, pokušala da ih ucenjuje.

- Želimo da se zahvalimo premijerki koja nas je indirektno podržala time što je javno izjavila da je CarGo firma koja ne posluje striktno po zakonu već da se njihovo poslovanje sprovodi kroz rupe u zakonu - rekao je Bijelić. - Takođe želimo da se zahvalimo premijerki, što je ukazala na sive zone poslovanja protiv kojih se ova vlast već godinama bori. Nadam se da je sada svima jasno zašto ne želimo da pregovaramo i gubimo vreme.

Osim premijerke i drugi predstavnici potvrdili su da ono za šta se mi borimo ima smisla. Nadamo se da se vode istražne radnje protiv ovakve vrste poslovanja. Neke od tih firmi svoja poslovanja okončala su u zemljama okruženja, zato što je država zabranila njihov rad. Još jednom se izvinjavamo svim građanima kojim remetimo svakodnevno funkcionisanje. Ova preduzeća uskraćuju sve nas građane, da se na adekvatan način "sliva" novac u gradsku kasu, odakle se izdvajaju sredstva za unapređivanje javnog prevoza - zaključio je Bijelić.


VUKOJEVIĆ: RUPA U ZAKONU NEMA


Boško Vukojević, iz Ugovorne privredne taksi komore Srbije, pročitao je odredbe Zakona o prevozu putnika i poručio premijerki Ani Brnabić da rupa u tom zakonu nema i da premijerkina izjava nije istinita.

- Današnji performans gospodina Guberinića je samo dokaz da je nezreo kao čovek. Da li je ovo sukob taksista i aplikacije, nije naravno, to je spinovanje. Ovo je sukob legalnog i ne legalnog prevoza putnika. Belgijski trgovinski sud zabranio Uber u Briselu, centar Evrope je zabranio ovakvu vrstu rada. Mi se samo borimo za legalno poslovanje, ako se registruju - mogu da rade, ako se ne registruju - nema rada. Kažu da su oni u prednosti, u kakavoj, mi imamo četiri vrste plaćanja dok oni imaju samo jedan način

Vukojević je podsetio da oni protiv kojih se bore nemaju ni osiguranje putnika, dok ga legalni taksisti imaju.

- Mi moramo da budemo bolji nego što jesmo, i to je sve normalno, ali šta će se desiti ako mi svi poskidamo table i počnemo da radimo kao divljaci. Kako bi izgledala ova država, kada bi sva preduzeća postala udruženja i niko od nas ne bi plaćao porez - upitao se Vukojević.

PRILOG ZA MALU SOFIJU

Paralelno sa protestima i blokadama grada, taksisti sprovode i humanitarnu akciju za pomoć maloj Sofiji Nakić, oboleloj od raka grla.

Na kraju današnjeg protesta ponovo su pozvali sve kolege da im se pridruže i daju prilog za malu Sofiju.