Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić posetio je Muzej savremene umetnosti (MSU) i uverio se da pripreme za otvaranje retrospektivne izložbe slavne Marine Abramović teku po planu.


Izuzetno značajno otvaranje izložbe nas očekuje naredne sedmice. Marina Abramović je svetska umetnička zvezda, a Beograd će biti umetnički centar narednih meseci. To je velika čast, ali i odgovornost. Direktor MSU-a, sa svojim timom sve radi da izložba bude dobro pripremljena – istakao je gradonačelnik.


On je podsetio da su ugledni mediji izložbu Marine Abramović najavili kao jedan od najvećih umetničkih događaja u svetu, dok se postavka – pored Pariza, Sao Paula, Lagosa i Londona – našla na listi „28 izložbi zbog kojih vredi putovati” istaknutog Njujork tajmsa (The New York Times).

Grad Beograd se odgovorno ponaša prema kulturnim institucijama. Nastavićemo da ulažemo u njih, jer želimo da obogatimo njihovu kulturnu ponudu, kao i da ih građani i turisti posećuju u što većem broju – ukazao je Radojičić.

PROČITAJTE JOŠ: Radojičić: Odgovorno i planski pristupamo sadnji drveća


On je istakao da je u prethodne dve godine Muzej savremene umetnosti, posle rekonstrukcije posetilo oko 250.000 ljudi.


MSU, Narodni i Muzej Nikole Tesle najposećeniji su muzeji u srpskoj prestonici. Značajno je da su građani Beograda i Srbije sve više prisutni u našim muzejima. Takođe je važno istaći da turisti više ne dolaze u Beograd samo zbog dobrog provoda, nego i zbog kulturne ponude koja je sve bolja. Retki su turisti koji ne posete neki od ova tri muzeja – ukazao je Radojičić.


On je sa direktorom MSU-a razgovarao kako da se olakša građanima i turistima dolazak do tog muzeja, kako je istakao, pre svega postavljanjem informacionih tabli po gradu, kao i pobošljanjem javnog prevoza.


Direktor Muzeja savremene umetnosti Slobodan Nakarada zahvalio je gradonačelniku Radojičiću zbog posete.


U duhu dobre saradnje koju smo uvek imali sa Gradom Beogradom, i imajući na umu da smo u pripremi otvaranja jedne od najznačajnijih retrospektiva Marine Abramović, ova poseta je još značajnija – ukazao je Nakarada.


On je podsetio da će 28. septembra biti održano predavanje Marine Abramović ispred MSU-a, kada se očekuje 6.500 poštovalaca njenog rada, dok se tokom izložbe očekuje oko 150.000 ljudi iz Beograda, Srbije, regiona, Evrope i sveta.


Izložba je bila vrlo zahtevna, jer zgrada MSU-a zbog velikog broja staklenih površina nije bila predviđena za postavku tolikog broja video-radova. Ali uspeli smo i to da rešeimo i Beograd će u naredna četiri meseca biti kulturni centar sveta, dok se MSU kao referentna ustanova ponovo vraća tamo gde je i bila – zaključio je Nakarada.


Na retrospektivnoj izložbi „Čistač” – koja je pre Srbije obišla Švedsku, Dansku, Norvešku, Nemačku, Italiju i Poljsku – naći će se više od 120 radova: slika, crteža, objekata, fotografija. Izložba se otvara 21. septembra 2019 i traje do 20. januara 2020. godine, naveli su organizatori.