OBRAZOVNI profil - scenski masker i vlasuljar, koji jedino postoji u Školi za negu lepote, bio je apsolutni "hit" proteklog upisnog roka. Za 30 mesta, odnosno jedno odeljenje, bila su zainteresovana čak 342 mala maturanta! Deca i njihovi roditelji su, očigledno, uvideli koliko su šminkeri traženi, da i ako ne nađu posao odmah, mogu da rade privatno i odlično zarade.

Prema rečima Veselinke Životić, direktorke Škole za negu lepote, na ovaj obrazovni profil se upisuju odlični i vrlo dobri đaci. Kroz školovanje, koje traje četiri godine, učenici stiču osnovna teorijska i praktična znanja uz stalno praćenje novih trendova i tehnologija. Na časovima se posebno razvijaju kreativnost, maštovitost i preciznost učenika, a praktična nastava je u pozorištima i na televizijama.

- Naši učenici su osposobljeni da rade odmah po završetku škole - kaže Životićeva. - Popularnosti ovog zanimanja doprineo je novi "trend" da se za svadbe, mature, rođendane i druge događaje, angažuju šminkeri. Odlično je i plaćeno. Uzmete torbicu sa šminkom i za sat vremena zaradite 50 evra. U kom poslu to još ima?

Životićeva ističe da obrazovanje scenskog maskera podrazumeva osposobljavanje za izradu korektivne šminke, istorijske, karakterne, fantazi i bodi art. Za izradu kompletne maske učenici, pored specijalnih efekata, rade oblikovanje frizura i upotrebu izrađenih vlasuljarskih proizvoda - trepavica, brkova, brada, umetaka, tupea i perika.

Pročitajte još: Nagrađeni šminker titulu posvetio pokojnom ocu

Direktorka dodaje da je veliko interesovanje i za obrazovni profil pedikir i manikir, gde su upisana dva odeljenja. I ovde su mesta "rezrevisana" za dobre đake.

BEZ DODATNOG ROKA

IAKO je interesovanje veliko, ne planiramo odobrenje za upis još jednog odeljenja - objašnjava Životićeva. - Trenutno su mesta šminkera u pozorištima i televizijskim kućama popunjena, tako da maturantima, uglavnom, ostaje da rade privatno.