Fontana na Trgu Nikole Pašića ostaće i posle rekonstrukcije tog trga, koja je planirana za sledeću godinu, izjavio je danas glavni gradski urbanista Marko Stojčić, navodeći da će izgled nove fontane biti u najvećoj meri sličan sadašnjoj.

Stojčić je u izjavi novinarima na Trgu Nikole Pašića poručio građanima da budu bezbrižni i da će fontana ostati na tom trgu, a da će sa rešenjem svakako biti zadovoljni.

"Na Trgu Nikole Pašića ostaće fontana", istakao je Stojčić, navodeći da se trenutno razrađuje projekat kako bi se došlo do fontane koja je savremena, prilagođena prostoru na kojem će biti i koja će, ako bude tehničkih uslova, biti u funkciji svih 12 meseci u godini kao fontana na Slaviji.

PROČITAJTE JOŠ - Premešta se rampa na Adi

"Ono što je sigurno, izgled fontane će u najvećoj meri biti sličan ovome kakva je danas", kazao je Stojčić.

Navodeći da je pre sada postojeće fontane na istom mestu postojala jedna koja je ima vrlo sličan oblik, Stojčić je kazao da se upravo u tom smislu traga za rešenjem koje će biti nešto što je već u pamćenju Beograđana kao simbol grada Beograda.

Stojčić kaže da će se u narednih 10 do 15 dana, znati i konačan izgled fontane, što će biti pokazano svim građanima, a da se do sada nije izlazilo sa zvaničnim izgledom upravo zato što je još u toku faza izmena projekata i prilagođavanja onoga što Beogradu i Beograđanima treba.

Prema njegovim rečima, 2015. godine sproveden je konkurs za tri trga, među kojima i za Trg Nikole Pašića, a tada je predlog autora bio da se na tom trgu nađe izmenjena fontana od one kakva je sada.

Razlozi autora za promenu fontane su, navodi Stojčić, to što je uočen potencijal za veći pešački prostor, kao i to što današnja fontana u zimskim mesecima i kada se ne koristi, često bude pretvorena u neku vrstu deponije.

"U međuvremenu smo imali više razgovora sa njima i trenutno smo na stanovištu i ono iza čega odgovorno stojimo jeste da će na Trgu Nikole Pašića ostati fontana", istakao je Stojčić.

Upitan za rekonstrukciju Trga Republike, Stojčić je naveo da će, kako je i najavljeno, radovi biti gotovi do 1. septembra, odnosno da će od tog datuma Beograđani, nakon nekoliko meseci, moći ponovo da uživaju u tom trgu.

"Nema ničega što bi moglo da uspori radove i produži taj rok, tako da se 1. septembra vidimo na Trgu Republike", kazao je Stojcić i pozvao sve građane prestonice da 7. septembra prisustvuju na kulturnom događaju u organizaciji Narodnog pozorišta na Trgu i vide kako rekonstruisan izgleda u punom svetlu.