REKONSTRUKCIJA Trga republike, Topličinog venca, Parka vojvode Vuka i Karađorđeve ulice biće sigurno završena 1. septembra, dok nas na proleće 2020. očekuje uređenje Trga Nikole Pašića, Bezistana i trotoara oko Narodne skupštine - za "Novosti" ističe glavni gradski urbanista Marko Stojčić.

Saobraćaj oko Trga republike će od 1. septembra biti normalno uspostavljen, a u Vasinu ulicu će se vratiti trolejbusi, do izgradnje terminusa u Dunavskoj ulici, ali i do eventualne gradnje podzemne garaže, gde radovi zavise od arheoloških iskopavanja. Ukoliko se pronađu ostaci Singidunuma, ona će se graditi na mestu sadašnjeg "Staklenca", koji će biti srušen.

- Trg republike sada izgleda kao pravi evropski trg i logično je da se Beograđanima dopadne ako su iskreni. Nažalost, bilo je animoziteta, jer je cela stvar politizovana i određeni broj građana je prihvatio tu kritiku na račun izgleda ove površine, bez ulaženja u suštinu i u to da li su u pravu ili ne - kaže Stojčić.


PROČITAJTE JOŠ:
Izbeglice neće zakup u svojim stanovima

Za sledeću godinu najavljena je i rekonstrukcija Trga Nikole Pašića, koji će biti slobodna površina i arhitektonski sličan glavnom gradskom trgu. Prostor će biti nivelisan, osvežen novim sadnicama, a biće urađeno kompletno popločavanje. I čuvena fontana, koja krasi ovaj prostor decenijama, biće rekonstruisana i pretrpeće manje promene. Očekuje se da radovi budu završeni do kraja 2020. godine.

- U planu je, takođe, da se srede trotoari oko Narodne skupštine, kao i Bezistan, koji godinama vapi za sređivanjem. Ovaj prostor će biti potpuno preuređen kao staza za pešačenje, a njegovom izgledu će doprineti rekonstrukcija hotela "Kasina", čiji se gabariti neće menjati, i ona će početi uskoro - precizira za naš list gradski urbanista.


DOVOLjNO ZELENIH POVRŠINA

KAKO ističe Marko Stojčić, na Trgu republike i u Parku vojvode Vuka zasađeno je više stabala nego što ih je tu bilo pre rekonstrukcije, a proširena je i kompletna zelena površina.

- Ovi parkovi su dovoljno zeleni i od toga ne može više. To su gradski trgovi koji treba da prime određeni broj ljudi koji će ih koristiti i boraviti u njima, a ne da sve bude u travnjaku - ističe on.