NA pet lokacija odnosno centralnih tačaka, u isto toliko beogradskih naselja, u narednom periodu biće postavljeni automatski brojači saobraćaja. Ova aparatura, koja će snimati frekventnost, biće ugrađena u asfalt na Mirijevskom bulevaru, Borskoj i Kirovljevoj ulici, Cara Dušana u Zemunu i Bulevaru kneza Aleksandra Karađorđevića.

Na izabranim lokacijama, koje su od strateškog značaja za planiranje razvoja saobraćajnog sistema i operativno upravljanje tokovima na uličnoj mreži grada, neprekidno će se snimati parametri saobraćajnog protoka.


PROČITAJTE JOŠ:
Krpe kratere u Kralja Milutina

- Cilj ovakvog sistema je prikupljanje podataka o broju vozila po saobraćajnim trakama, brzini i kategoriji vozila - stoji u pojašnjenju. - Ovi podaci bi se prikupljali preko senzora odnosno induktivnih petlji ugrađenih u gornje slojeve asfalta. Potom bi se putem mreže mobilne telefonije prenosile do centralnog računara u prostorijama Centra za upraljanje saobraćajem u okviru Sekretarijata za saobraćaj.

Brojačima će biti prikupljene informacije o minutu, datumu registrovanog prolaska vozila, brzini kretanja, periodu najveće zauzetosti induktivne petlje, kao i kategorizacija svakog snimljenog vozila.

U svakoj saobraćajnoj traci treba ugraditi po dva merača. U Mirijevskom bulveru u oba smera ka Višnjičkoj ulici i ka Mirijevu, u Borskoj ka Banjici i Rakovici, u Bulevaru kneza Aleksandra Karađorđevića ka Dedinju i ka Kneza Miloša, u Kirovljevoj ulici ka Adi Ciganliji i u smeru ka Požeškoj ulici, dok će u Cara Dušana biti postavljene ka Novom Beogradu i ka Batajnici.


PROČITAJTE JOŠ:
Kontrole autobusa: U 296 vozila 94 greške

APARATURA NA JOŠ DVE LOKACIJE

NA leto prošle godine nabavljeni su automatski brojači za Bulevar Nikole Tesle, ulice Marka Čelebonovića i Omladinskih brigada, kao i Južni bulevar i Višnjičku ulicu. Njihovo postavljanje korišćeno je za analize i prognoze u cilju donošenja kvalitetnijih odluka u oblasti regulisanja saobraćaja i upravljanja njime.