IAKO su nadležni zaprašivanje komaraca iz aviona predstavili kao presedan ovog leta, poljoprivredna avijacija će opet biti podignuta. Naime, Zavod za biocide i medicinsku ekologiju raspisao je ponovo javnu nabavku za organizaciju suzbijanja komaraca iz aviona.

Prvobitne procene bile su da će biti dovoljno da tri aviona obiđu prostor iznad beogradskih reka, a posle akcije rečeno je da zaprašivanje iz vazduha nije potrebno jer su žarišta ugašena. Sudeći po novom monitoringu, zaprašivanje nije dalo očekivane rezultate.

- S obzirom na procenu da će se brojnost komaraca i dalje povećavati na teritoriji Beograda, radi preduzimanja mera zaštite i sprečavanja rizika od pojave zaraznih bolesti, neophodno je pojačati tretmane suzbijanja odraslih formi komaraca. Planirane su mere suzbijanja komaraca iz aviona, koje obuhvataju usluge zaprašivanja na površini do 20.000 hektara - stoji u konkursnoj dokumenatciji.

Pročitajte još - Monopol čak i na komarce

U Zavodu za biocide potvrdili su da imaju u planu tretiranje insekata iz vazduha, ali nisu mogli da preciziraju kada će se to dogogoditi. Kako su rekli, pratiće situaciju na terenu, ali opremu pripremaju u slučaju potrebe.

Pre nedavnog poletanja, poslednji put zaprašivači su leteli iznad prestonice 2014. godine tri dana uzastopno. Ranijih godina, u "bitku" na komarce uzletalo je 18 aviona, dok su ove godine spali na svega tri. Nije poznato zbog čega u svim gradovima Srbije praksa zaprašivanja iz vazduha nikad nije prestala, a samo je u Beogradu sporna, navodno, zbog preporuka Evropske unije.

U nedavnoj akciji suzbijanja sa aerodroma "Lisičji jarak" tertirana su područja ka levoj obali Dunava, od Pančevačkog mosta do Kovilova, Ratno ostrvo, leva obala Save, od Ostružničkog mosta do blokova, desna obala Save - Makiško polje, Umka, Ostružnica uz reku, Ada Ciganlija i Ada Međica.

Pročitajte još - AVIONIMA NA KRVOPIJE: Počelo suzbijanje komaraca iz vazduha u Beogradu (VIDEO / FOTO)

PRSKAJU I PO KIŠI

NAVEROVATNO izgleda, ali i ovih dana, odmah po prestanku pljuskova, Zavod za biocide tretira komarce iz vozila. Čitalac iz Borče javio nam je da je preksinoć oko 20 sati, posle žestokog nevremena, ugledao vozilo kako praši iz sve snage u Ulici Bele Bartoka oko 20 sati.