BEOGRAD - Tunis je u ponedeljak dobio ulicu u Beogradu, nakon što je nedavno Srbija dobila ulicu u gradu Tunisu.

Tablu novoimenovane Tuniske ulice koja se nalazi na uglu Žarka Pucara i Petra Martinovića na opštini Čukarica svečano su otkrili gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i gradonačelnica Tunisa Suad Abderahin.

Dačić se zahvalio narodu Tunisa za pomoć srpskoj vojsci tokom Prvog svetskog rata, za pruženo utočište i pomoć srpskim vojnicima, ranjenicima i civilima. "Zahvaljujući velikom tuniskom srcu, 52.000 srpskih vojnika se oporavilo i vratilo na front da doprinese pobedi saveznika u ratu. Ostalo je preko 3.700 grobova srpskih vojnika i civila, kojima je Tunis večni dom. Srbija prijateljstvo i pomoć nikada ne može i neće zaboraviti, uz osećanje posebnosti veza sa Tunisom", rekao je Dačić.

PROČITAJTE JOŠ - DAČIĆ U TUNISU: "Ulica Srbija" potvrda prijateljstva dve zemlje; Otkrivena spomen-ploča srpskim vojnicima u Bizerti

On je rekao da na osnovu brojnih, istorijskih veza između naše dve zemlje i naših naroda, kao i sličnosti u spoljnoj politici naših država, možemo graditi odnose ne samo bliže saradnje i još većeg razumevanja, već i odnose strateškog partnerstva. Podseća da je u Tunisu jedna ulica ponela naziv Srbija, kao i da je otkrivena jedna sopmen ploča u Bizerti gde se iskrcala srpska vojska u Prvom svetskom ratu.

"Prijateljstvo dva naroda zasniva se na poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta dve države", rekao je Dačić. Radojičić je takođe podsetio da Srbija i Tunis imaju dugu prijateljstvo koje datira još iz Prvog svetskog rata.


On se zahvalio toj zemlji što nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i što priznaje suverenitet Srbije. "Prijateljstva treba negovati i to što smo otvorili ulicu Srbije u Tunisu i Tunisa u Beogradu govori da negujemo nase prijateljstvo", rekao je Radojičić i dodao da dve zemlje imaju puno oblasti u kojima mogu da sarađuju i da je o tome već razgovarao sa gradonačelnicom Tunisa.

Gradonačelnica Tunisa Suad Abderahin rekla je da to što su Tunis i Srbija dobili ulice u Tunisu i Beogradu dokaz je prijateljstva dva naroda. Ona je rekla da se sa gradonačelnikom Beograda dogovorila da započne razmena ideja, projekata i iskustava kako bi se to prijatljstvo dodatno ojačalo.

Suad Abderahin je, inače, prva žena gradonačlnik Tunisa koja je tu funkciju preuzela posle 60 godina "muškog šefovanja".