PRIJAVLjIVANjE dece za upis u vrtić počeće 8. i trajaće do 25. aprila, najavio je Slavko Gak, sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu. Zbog velikog interesovanja roditelja i kako bi se proces završio pre godišnjih odmora, konkurs će, ove godine, početi ranije i trajati duže - skoro tri nedelje.

Prema planiranoj dinamici konkursa, preliminarne liste upisane dece biće objavljene 20. maja, a nakon toga sledi rok za žalbe do 29. maja, koje će upisne komisije predškolskih ustanova razmatrati do - 7. juna. Gak je rekao da će broj slobodnih mesta biti poznat uoči konkursa, nakon što 17 ustanova Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu pojedničano dostavi broj raspoloživih mesta za ovu godinu.


PROČITAJTE JOŠ:
Uskoro gotova Knez Mihailova

- Uobičajeno je da se taj broj kreće od 6.000 do 8.000, ali su planovi Grada da se izgradnjom novih državnih vrtića, tokom ove godine, otvori i dodatnih oko 3.000 mesta - precizirao je Gak. - Tokom prethodnih pet godina, povećao se obuhvat dece predškolskim obrazovanjem sa 45 odsto na oko 70 procenata, budući da u beogradske državne vrtiće ide oko 60.000 dece. A, za još oko 17.000 mališana, Grad sufinansira boravak u privatnim vrtićima.

Gak je podsetio i da je pre dve godine lista čekanja za mesto u vrtiću iznosila oko 10.000, dok novi konkurs dočekuje oko 2.700 dece, za koje nije bilo mesta u vrtićima.

Molbe za mesto u državnim vrtićima roditelji mogu predavati elektronskim putem ili lično u predškolskim ustanovama.


PRIORITETI

PRIORITET pri upisu imaju deca iz društveno osetljivih grupa, deca zaposlenih roditelja i redovnih studenata, deca koja imaju status trećeg i svakog narednog deteta u porodici.