ZAMENIK gradonačelnika Goran Vesić pozvao je producente koji snimaju na opštini Stari grad, a kojima je, navodno, traženo da takse za snimanja uplate na račune nevladinih organizacija, da to prijave Gradu. Kako je naveo, niko nije u obavezi da to radi i da je to, pre svega, nezakonito. Predsednik Opštine Stari grad Marko Bastać, odgovarajući na ove optužbe, tvrdi da je to jedna u nizu neistina i da, ako Vesić ima saznanja, treba to i da prijavi.

Prema rečima zamenika gradonačelnika, sve više producenata žalilo se da im organi Opštine Stari grad, osim naknade na opštinski račun, traže da novac uplate i na račune nepoznatih nevladinih organizacija.

- Izmenom Statuta Grada, usvojiće se pravila po kojima će ubuduće biti sprečene ovakve zloupotrebe - kaže Vesić. - Novac za zakup javnih površina za potrebe snimanja reklama i filmova će se, prema zvaničnom cenovniku, uplaćivati na račun Grada, a onda prosleđivati opštinama. Tako će se znati red. To ne znači da do tada producente sme bilo ko iz Opštine Stari grad ili neke druge gradske opštine da reketira kada je reč o snimanju reklama, filmova ili bilo čega drugog što podrazumeva zauzeće javne površine.

PROČITAJTE JOŠ - Lista najboljih zemalja za snimanje filmova: Srbija na sedmom mestu


Prema rečima predsednika Opštine Stari grad Marka Bastaća, ovo je izrečeno u nedostatku argumenata kojima bi zamenik gradonačelnika odbranio štetne projekte.


DRAGOJEVIĆ OBJAVIO NA "TVITERU"

REDITELj Srđan Dragojević na svom tviter-nalogu objavio je tvrdnje da su mu se pojedini producenti žalili kako im za snimanje traže da određeni novac uplaćuju na račune privatnih firmi.

Kako je naveo, to je bio uslov da im se izda saglasnost za snimanje.