Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je danas da će umesto svakog drveta, koje je u parkovima Ušće i Kalemegdan posečeno zbog planirane izgradnje gondole, biti posađeno više novih.

Podsetio je da je JKP "Zelenilo Beograd" juče počelo sa sečom stabala na teritoriji opština Stari Grad i Novi Beograd, na planiranoj trasi gondole koja će povezivati Kalemegdan i Ušće, i objasnio da je tome prethodila saglasnost Stručne komisije koju je oformio Sekretarijat za komunalne i stambene poslove.

Ta komisija je, dodao je, izvršila uviđaj na terenu i utvrdila naknadu za posečena stabla.

"Stručnu komisiju čine i JKP ''Zelenilo Beograd'' i Sekretarijat za zaštitu životne sredine. Na osnovu njihovog izveštaja, gradske opštine Stari grad i Novi Beograd su izdale rešenje po kojem je ''Zelenilo Beograd'' otpočelo sa sečom 108 stabala na Novom Beogradu i 47 na Starom gradu. U ovom procesu, poštujemo proceduru, a što je podjednako važno, uvažavamo i mišljenja stručnjaka", istakao je Radojičić, navodi se u saopštenju.

Pročitajte još - Gondola seče stabla i ruši po Kalemegdanu


On objašnjava da je politika Grada da se na svako posečeno stablo posadi barem dva, kao i da svako pravno ili fizičko lice koje zahteva seču stabala mora da obezbedi novac za to.

Zbog toga je, naveo je, JP "Skijališta Srbije" Beogradu uplatilo 25,2 miliona dinara, koja mogu biti iskorišćena samo za te namene.

"Sadnja novih 300 stabala u zoni u kojoj su posečena, počinje već sutra. Do kraja godine, Beograd će biti bogatiji za više hiljada stabala", dodao je Radojičić.

Ranije danas, odbornici Saveza za Srbiju u Skupštini grada Beograda najavili su da će podneti krivične prijave protiv gradonačelnika Radojičića, njegovog zamenika Gorana Vesića i ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Rasima Ljajića zbog, kako su naveli, štetnog projekta izgradnje gondole od Kalemegdana do Ušća i seče stabala.