ČIM Grad bude obezbedio novac, Zavod za zaštitu spomenika kulture započeće radove na projektu rekonstrukcije i restauracije spomenika "Pobednik" na Beogradskoj tvrđavi, a rok za završetak biće šest meseci. Kako je rečeno iz ovog zavoda, projekat statičke sanacije je urađen, a sada se čeka samo da novac za ovu svrhu bude prosleđen.

Prema navodima nadležnih u Zavodu, tokom 2018. urađen je pregled trenutnog stanja, detaljno merenje i 3D lasersko skeniranje. Tom prilikom, ustanovljeno je da su se, u odnosu na 2016. godinu, oštećenja drastično pogoršala.

PROČITAJTE JOŠ - VEĆ DVE DECENIJE: Spomenik beogradskom Pobedniku nakrivljen, sprema se sanacija

- Na osnovu svih ovih, ali i prethodnih ispitivanja u saradnji sa Građevinskim fakultetom, uradili smo projekat rekonstrukcije bronzane skulpture, stuba i postamenta - kažu u Zavodu za zaštitu spomenika. - Ekspertsko mišljenje fakulteta pokazalo je da je "Pobednik" nagnut 30 centimetara. Reč je o relativno sporom procesu koji ne pokazuje znake zaustavljanja.

Kako kažu u Zavodu, otkako je postavljen, rađeno je samo čišćenje spomenika od grafita i zaprljanosti, kao i popunjavanje pukotina, dok veća rekonstrukcija nikad nije urađena.


PROČITAJTE JOŠ - Nakrivio se Pobednik?


- Analiza je pokazala da prethodni radovi iz 1996. godine nisu dali rezultate - navode u Zavodu. - Dobijeno je i mišljenje vajara dr Zorana Kuzmanovića, o stanju u kom se navodi da je uočljiv veliki sloj oksida i rupa verovatno od metaka ili gelera. U projektu izvedenog stanja 1991. godine navedeno je da je sanacija ograničena samo na čišćenje i popunjavanje pukotina, što je tada i učinjeno.


SREĐIVALI PLATO

KRAJEM 2015. godine rekonstruisan je samo prostor oko "Pobednika". Tada su ploče na platou zamenjene novim, jer su krateri predstavljali opasnost za prolaznike. Tom prilikom su fundirali temelje spomenika, kako bi ga koliko-toliko pričvrstili.