ŽITELjI Ulice Sime Trojanovića u naselju Mirijevo u nedelju su blokirali put žardinjerama nalivenim betonom kako bi sprečili prolazak automobila. Ovim postupkom onemogućili su komšijama iz Ulice Dragoslava Srejovića direktan izlaz na glavnu saobraćajnicu u ovom delu naselja, Ulicu Jovanke Radaković.

Kao glavni razlog za postavljanje blokade meštani stambenih kuća navode veliki protok saobraćaja i brzu vožnju koja prolaznike dovodi u opasnost.

- Još pre dva meseca smo počeli da organizujemo postavku žardinjera - rekao je za "Novosti" Zoran Kostadinovski, jedan od žitelja Sime Trojanovića. - Ova ulica, iako mala, veoma je prometna. Ovuda prolaze i automobili sa Karaburme. Bezbednost nam je ugrožena. Vozači ovuda jure kao sumanuti, jednom prilikom je udareno dete, a čovek je pobegao.

Na ulazu iz Jovanke Radaković u spornu ulicu stoji tabla koja označava slepi put, navodno postavljena pre više od decenije. Međutim, u poslednjih nekoliko godina izgrađen je veliki broj zgrada čijim stanarima je ova ulica bila jedina veza sa glavnom saobraćajnicom. Kako su nam rekli, stanovnici više desetina zgrada sada su primorani da kruže i po dva kilometra da bi izašli na Ulicu Jovanke Radaković.

Komšije iz Dragoslava Srejovića za "Novosti" navode da je postojao plan iz 2006. godine, revidiran 2016, po kom je trebalo "dodati" ulice koje bi rasteretile protok saobraćaja u Sime Trojanovića.

- Ovo je jedina ulica koja povezuje gornji i donji deo Mirijeva, što je propust Opštine - kaže predsednik kućnog saveta jedne od zgrada u Dragoslava Srejovića.

- Mi razumemo naše komšije, ali blokiranje puta neće rešiti problem. Trebalo bi da nađemo kompromis koji i njima i nama omogućava praktično rešenje.


U nedelju, tokom postavljanja žardinjera, došla je i policija, s kojom su kontaktirali stanari zgrada, a naknadno su obaveštene Opština Zvezdara, kao i Komunalna policija. "Novosti" očekuju odgovore iz Sekretarijata za saobraćaj i komunalne policije.  Bulatović

PRIVATNA PARCELA

KAKO nam je Zoran Kostadinovski rekao, argument žitelja Sime Trojanovića je i to što se ulica nalazi na privatnoj parceli koja pripada vlasnicima stambenih kuća u okviru nje i da zato imaju pravo da je zagrade.