SA Spomenika pilotima braniocima Beograda iz Drugog svetskog rata, na Dunavskom keju iza hotela "Jugoslavija", nepoznati lopovi ukrali su 24 slova?! Zasad je nepoznanica kada je monument oskrnavljen, a vandali, koji su uništili natpis "pilotima braniocima Beograda aprila 1941", zasad nisu otkriveni.

Spomenik se nalazi na centralnom delu keja, u blizini hotela, parkinga i nekoliko splavova.

Prema rečima Velibora Vukašinovića, predsednika Udruženja vazduhoplovne industrije Srbije, iza krađe najverovatnije se kriju ljudi koji zarađuju na skupljanju sekundarnih sirovina.


PROČITAJTE I:VANDALIZAM U CENTRU GRADA: Oskrnavljen spomenik Branislavu Nušiću


- Tragedija - kaže, za "Novosti", Vukašinović. - Tim ljudima ništa nije sveto, spomenik pilotima braniocima Beograda ima i istorijsku i emocionalnu vrednost, a ta slova su urađena od najlepšeg mesinga. Oni koji rade sa sekundarnim sirovinama su organizovana mafija. Ne može naša kultura da se meri na kilo! Ne verujem da su mogli neprimetno da skinu slova, ipak je spomenik na vidnom mestu.

Spomenik pilotima braniocima Beograda posvećen je stradalim avijatičarima, koji su zajedno sa jedinicom protivvazdušne odbrane Kraljevine Jugoslavije branili prestonicu od bombi nemačkih aviona. Od jedanaestorice pilota većina je poginula, pošto su prethodno oborili više od 40 nacističkih letelica.


SLABO PRIČVRŠĆENA?

KAKO su nam rekli prolaznici koje smo u subotu zatekli na Zemunskom keju, slova na Spomeniku pilotima braniocima Beograda bila su slabo pričvršćena za podlogu, što je išlo naruku lopovima:

- To što su slova bila pričvršćena silikonom za postolje spomenika svakako nije opravdanje za krađu, ali ta slova su mogla biti bolje i jače ugrađena.