PRVI put posle više od deset godina - računi svih beogradskih škola u ovom trenutku su u plusu! Iz dugogodišnje blokade računa izvučena je i Grafička škola, pošto je Sekretarijat na račun ove ustanove uplatio 14,5 miliona dinara.

PROČITAJTE JOŠ - Pokriven minus Tehničke škole

- Postigli smo cilj da u 2019. u Beogradu nijedna škola ne bude u blokadi. U poslednje dve godine Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu je uložio više do 40 miliona dinara da izvuče iz blokade tri škole kako bi one nastavile normalno da funkcionišu - navodi sekretar Slavko Gak za "Novosti".

PROČITAJTE JOŠ - Opet blokiran račun Grafičke škole

Prošle godine odblokirane su Tehnička škola u Obrenovcu, koja je četiri godine bila u blokadi zbog iznosa od oko 18 miliona dinara. Potom su izmirena dugovanja i OŠ "Bisa Simić" u Velikoj Krsni, koja je bila u blokadi od 27. novembra 2017. godine u iznosu od 405.965 dinara, zbog radnog spora jednog zaposlenog. Presuda je donesena u korist škole.

- Paralelno sa tim, činilo se sve da se još jednom pomogne Grafičkoj školi koja vuče za sobom repove ranije devetogodišnje blokade. Sekretarijat je već jednom uplatio novac za deblokadu računa ove škole, u iznosu od šest miliona dinara, ali je zbog pristiglih kamata račun od marta prošle godine ponovo bio u blokadi. Od prošle nedelje i Grafička škola je ponovo u plusu, pošto smo uplatili oko 14,5 miliona dinara za deblokadu - istakao je Gak.

Direktor Grafičke škole Miloš Bukumira kaže da su sada namirena sva dugovanja škole javnim preduzećima.

- Prošle godine plaćen je deo duga, ali su onda prispele kamate na devetogodišnje neredovno plaćanje. Slobodan račun omogućiće nam da razvijamo svoje moderne obrazovne profile, poput tehničara za digitalnu grafiku i internet oblikovanje koji zahtevaju najsavremenija nastavna sredstva i opremu - kazao je Bukumira.

Najčešći razlozi zbog kojih su računi škola blokirani jesu radni sporovi i neizmirena dugovanja.

TRADICIJA DUGA 185 GODINA

GRAFIČKA škola jedinstvena je obrazovna ustanova sa tradicijom dugom 185 godina. Jedna je od najvažnijih srednjih škola koja osposobljava kadrove iz oblasti kreativne industrije poput grafičarstva, medija, dizajna, fotografije...