Glavne saobraćajnice u Beogradu očišćene su od snega koji pada od jutros bez prestanka, te je saobraćaj u većem delu prestonice normalizovan.

PROČITAJTE JOŠ - SNEG IZAZVAO PROBLEME I U REGIONU: Zbog snega na području Konjica odsečeno 170 sela, otežan saobraćaj na putevima u Hrvatskoj

Ipak, u nekim delovima grada, kao što su Banovo Brdo, Karaburma i Vidikovac, kritično je jer se sneg zadržao na sporednim ulicama, te se apeluje da vozači vudu oprezni.

GSP navodi da je saobraćaj u gradu normalizovan jer su šine i ulice čiste.

Led i sneg stvorili su probleme i na Petlovom brdu, gde autobus nije mogao da krene sa jednog od stajališta zbog klizavog asfalta.

IBARSKA MAGISTRALA: OPŠTI HAOS, DVA LANČANA SUDARA, KOLONE DO 15 KILOMETARA

foto Tviter

Opšti haos je i na Ibarskoj magistrali koja je, kako prenose mediji, skoro potpuno neočišćena. Na njoj su se dogodila dva lančana sudara, a u oba smera protežu se kolone dugačke do 15 kilometara!

- Zbog snega znatno usporen saobraćaj očekuje vozače na Obilaznici oko Beograda, kao i na Ibarskoj magistrali, kod Lipovačke šume - saopštili su iz Auto-moto saveza Srbije.U "Lasti" su rekli da imaju informaciju dasaobraćaj stoji oko Lipovačke šume, a kilometarske kolone formirane su u oba smera od Rušnja pa do Meljaka i dalje ka Lazarevcu.

Kolone su dugačke oko 15 kilometara, a jedan od razloga je i lančani sudar koji se dogodio u naselju Meljak oko 9.00 ujutru, ali srećom nije bilo povređenih.

Samo sat kasnije dogodio se drugi lančani sudar, ovoga puta kod Rušnja, srećom bez teže povređenih.foto Tanjug
VESIĆ: MAKSIMALAN NAPOR DA SE OTKLONE PROBLEMI U SAOBRAĆAJU

Ekipe Zimske službe su u četvrtom stepenu angažovanja, čiste se sve glavne gradske saobraćajnice i čine se maksimalni napori kako bi se problemi rešavali u hodu, rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić. "U devet sati smo dobili novu prognozu Republičkog hidrometeorološkog zavoda da će pasti od sedam do deset centimetara snega i zbog toga smo od 10 sati povećali pripravnost na četvrti stepen angažovanja. Na ulicama je 90 kampiona i 25 manjih vozila što je ukupno oko 115 vozila i skoro 270 ljudi", rekao je Vesić za Pink.


Foto Tviter / Udes u Lipovičkoj šumi

On je precizirao da je u gradskom saobraćaju bilo manjih problema, što je za očekivati u ovakvim vremenskim uslovima.

" Svakog trenutka bi trebalo da krene saobraćaj u Čingrijinoj ulici i Ulica Blagoja Parovića prema Kojevskoj ulici. Takođe autobusi sa poteza 300 okreću se kod Cvetkove pijace ne silaze prema okretnici što će ostati dok se ne završi čišćenje ovog dela grada", dodao je on.

Kako kaže, manjih problema je bilo u Ripnju i Žarkovu kao i da se i oni trenutno prevazilaze.

Foto Tanjug

Naveo je da je sudar bio u Ulici vojvode Stepe, u kojem je učestvovao tramvaj zbog čega je bio tramvajski saobraćaj obustavljen.

U Ulici Džordža Vašingtona, u nivou Bulevara despota Stefana, došlo je do kvara na električnim instalacijama zbog čega je takođe obustavljen tramvajski saobraćaj, dok je u Bulevaru oslobođenja došlo je do sudara u kojem je učestvovao autobus, pa se i tamo saobraćaj odvija otežano, rekao je Vesić.

Ukoliko sneg nastavi da pada, moguće je da ćemo u prigradskim naseljima, na delovima puta koji se nalaze na uzbrdicama, imati određenih problema, dodao je on.

Vesić kaže da će tokom noći biti poledice zbog čega je apelovao na vozače da budu dodatno oprezni, što se posebno odnosi na one koji nemaju veliko iskustvo za volanom.

"Tokom vikenda nas očekuju nove padavine i sedam do 10 centimetara snega, ali i ledeni talas tokom kojeg temperatura neće prelaziti nulu", rekao je zamenik gradonačelnika.EKIPE BEOGRAD PUTA POSIPAJU SO

Ekipe "Beograd puta" su od ranog jutra na terenu zbog snega koji sve jače pada u Beogradu i posipaju so, kažu u tom javno-komunalnom preduzeću i navode da je pripravnost podignuta na četvrti stepen.

Angažovano je dodatnih 30 kamiona, tako da je trenutno na ulicama 90 kamiona, rekao je za TV Prva Željko Maravić iz "Beograd puta" i dodao da će ih biti još više.

"U ovom trenutku imamo kapacitete koji su adekvatni s obzirom na veći sneg nego što je bio prognoziran", navodi Maravić.Foto Tanjug


Udes na Trgu Nikole Pašića, foto Z.JovanovićIstiče da je važno omogućiti odvijanje saobraćaja na gradskim ulicama.

"Imamo dovoljno materijala za posipanje. So će da deluje do minus sedam, ako budu niže temperature, imamo i kalcijum hlorid", kaže Maravić.

To komunalno preduzeće je, dodaje, dočekalo sneg sa angažovanjem ljudstva i mehanizacije koji predviđa drugi stepen pripravnosti od maksimalnih pet stepeni.

Foto Tanjug


"Od jutros imamo nalog da podignemo na treći stepen, a sada je već na snazi čevtrti stepen. Svi su već angažovani", kaže Marvić. Kaže da se posipaju sve saobraćnince, pogotovo mostovi i rampe.

"Imamo više od 250 objekata, mostova, nadvožnjaka, podvožnjaka, rampi još više. Moramo to sve da pospemo. Beograd je sav uzbrdo i nizbrdo. Saobraćajnice su od 100 do 500 metara nadmorske visine. Te više kote brže lede i prave probleme. Apel je malo pažnje, malo strpljenja, biće sve u redu", kaže Maravić.

Foto Tanjug