ŠINE na tramvajskom koloseku na raskrsnici Ulica Jurija Gagarina i Antifašističke borbe popucale su u noći između četvrtka i petka. Sve dok radnici GSP, posle nekoliko sati varenja nisu uspeli da saniraju kvar, tramvaji na linijama 7, 9, 11, 12, i 12L nisu saobraćali. Zbog kvara na podzemnom kablu EDB, nisu saobraćali ni tramvaji u Ulici vojvode Stepe.

Pročitajte još: Buvljak na magistrali: "Firmirana" garderoba iz Šopića

U GSP kažu da ne pamte da su tramvajske šine pucale. Pretpostavljaju i da je pucanje bilo uzrokovano naglim i konstantnim ekstremnim promenama temperature.

- Tramvajske šine na Novom Beogradu su pre desetak godina rekonstruisane - kažu u GSP. - Zato se ne može govoriti o njihovoj dotrajalosti. GSP služba redovno kontroliše, čisti i održava tramvajske šine i baštice. Svaka uočena nepravilnost se odmah otklanja, kako se ne bi dogodili veći kvarovi. Tako je bilo i sada, pa opasnosti od iskanja tramvaja iz šina nije bilo.

Iz ovog preduzeća kažu i da se, kada se razmotri statistika, ne uočavaju udesi ili nebezbedne situacije uzrokovane tramvajskim šinama.

Opasnosti po putnike nije bilo, ali posla za varioce jeste. Ekipe GSP varile su šine od ranih jutarnjih časova, a kvar je otklonjen nešto pre podneva. Tek tada su tramvaji pušteni u saobraćaj. Dotada su putnike prevozili autobusi.

Još jedna havarija dogodila se juče ujutru, ali u Ulici vojvode Stepe. Zbog popucalih podzemnih kablova EDB, tramvaji kroz ovu ulici nisu saobraćali od ranih jutarnjih časova, sve do 15 sati. Električarima iz ovog preduzeća trebalo je vremena da porave kvar, pa su vozila na linijama 9, 10, 14 saobraćala skraćeno, do Autokomande.

PRIVREMENO VOZILI AUTOBUSI

ZBOG prekida tramvajskog saobraćaja na Novom Beogradu i Voždovcu, neobavešteni putnici čekali su satima, na mrazu, željeni prevoz. Mnogi se, iz neznanja, nisu usuđivali da uđu u autobuse koji su umesto tramvaja prevozili putnike. Svi su kasnili na posao, u školu. Mnogi u zamenske autobuse nisu ni mogli da uđu jer ih nije bilo dovoljno da prevezu sve putnike.