Odluka Skupštine grada Beograda o postavljanju sistema javnih bicikala je dobra i u velikoj meri će doprineti razvoju biciklizma u glavnom gradu, izjavio je generalni sekretar Biciklističkog saveza Srbije Saša Gajčić.

Reč je odluci koja je ranije danas usvojena na sednici Skupštine grada Beograda, a koja podrazumeva postavljanje stanica za iznajmljivanje bicikala, po ugledu na druge evropske prestonice.

Tako će sugrađani moći na jednom mestu da iznajme bicikl, a zatim da ga ostave na nekoj drugoj stanici.

PROČITAJTE JOŠ: Zaboravni, vratite bicikle

"Ova odluka će u velikoj meri doprineti razvoju biciklizma u Beogradu", rekao je Gajčić za Tanjug i podsetio da se bicikl kao prevozno sredstvo uveliko koristi u celoj Evropi, posebno u zemljama kao što su Danska, Norveška, Holandija.

Naglasio je da je ova odluka u velikom interesu za grad Beograd, prvenstveno zbog smanjenja zagrađenja i brige o životnoj sredini, ali i zbog poboljšanja zdravlja sugrađana.

"U svakom smislu, ova ideja je fantastična i dobro je da se tako nešto dešava i u Beogradu", dodao je Gajčić.

Bicikl u Beogradu koristi oko jedan odsto sugrađana, a želja nadležnih je da ga u narednih nekoliko godina koristi pet odsto.

Osnovni cilj ove odluke je rastrećenje saobraćaja i prilagođavanje bicikala vidovima gradskog prevoza sa posebnim naglaskom na ocuvanje životne sredine i promovisanje zelene hijerarhije učesnika u saobraćaju.