Letnji red vožnje na snazi je od danas pa najverovatnije do 3. septembra! Na ulice grada izaći će 211 vozila manje, pa će čekanje na prevoz biti znatno duže. Redukcija polazaka na prigradskim linijama počeće 1. jula, dok će linije na lokalu takođe od danas putnike prevoziti po letnjem rasporedu.

Beograđane će do početka prvog jesenjeg meseca u špicu prevoziti 116 tramvaja, 68 trolejbusa, 836 autobusa, 28 minibusa i četiri elektroautobusa. Van vršnog opterećenja putnici će se voziti sa 877 vozila javnog prevoza, za razliku od sadašnjih 1.038, pa će i čekanje na stajalištima biti duže. Subotom će na ulicama biti 711, a nedeljom 656 vozila.


PROČITAJTE JOŠ:
Nova Kumodraška smanjuje gužve

I dok je redukcija javnog prevoza u gradu skoro ista kao i prošle godine, letnji red vožnje najviše će uticati na putnike koji koriste prigradske linije. Tako će polazaka na linijama 493 za Mladenovac i 465 za Sopot biti duplo manje nego prošle godine. To znači da će u poređenje sa zimskim redom vožnje, biti skoro 15 odsto polazaka manje.

Na pitanje "Novosti" zašto se u ovoj meri smanjuju polasci na ove dve linije, dok redukcija polazaka na linijama 581 ka Lazarevcu i 860 ka Obrenovcu ostaje na nivou prošlogodišnje, iz Sekretarijata za javni gradski prevoz stigao je sledeći odgovor:

- Mladenovac i Sopot su dobili početkom jeseni dosta novih polazaka, pa se sa njihovim ukidanjem i izbacivanjem školskih polazaka dobije ta brojka od 15 odsto.

Ipak, u Sekretarijatu za javni gradski prevoz ne navode da su dodatne polaske dobile i druge dve prigradske opštine.

Sa letnjim redom vožnje, uvode se i linije do Ade Ciganlije. Linija ADA 1 voziće od Trga republike do Ade Ciganlije i Vidikovca, a ADA 2 iz Zemuna. Do Ade će sa Konjarnika saobraćati linija ADA 3, sa Mirijeva ADA 4, a sa Bežanijske kose ADA 5. U slučaju loših vremenskih uslova, linije će biti redukovane.


PROČITAJTE JOŠ:
"Bir fest" dobiće podršku grada i države

BROJANjE PUTNIKA U NOĆNOM PREVOZU

ZBOG izrade studije "Unapređenje i razvoj sistema noćnog javnog transporta putnika u Beogradu", koju za potrebe Grada Beograda obavlja Saobraćajni fakultet, do 30. juna brojaće se putnici u vozilima javnog prevoza na noćnim polascima.

Na odabranim stajalištima anketiraće se korisnici u cilju dobijanja podataka o potrebama putnika. Ujedno, na sajtu Sekretarijata za javni gradski prevoz sprovodi se i onlajn anketa, pa se mole Beograđani koji imaju zamerke na noćne linije da upitnik popune.