UŠĆE je u nedelju grmelo! Škripa guma, turiranje motora, "lude" vožnje i neizvesnost koja je u nekim trkama oduzimala dah publici, obeležili su međunarodnu kružnu auto-trku "Nagrada Beograda 2017" na Ušću, u organizaciji Sportskog auto i karting saveza Srbije (SAKSS).

Automobili su duž Bulevara Nikole Tesle bili parkirani od ranih jutarnjih časova, a zaljubljenici u četvorotočkaše zauzimali najbolje pozicije za posmatranje. Pošto se ova trka, osim Šampionata Srbije i domaćeg Kupa I i II, bodovala i za Centralnoevropsku zonu i za Šampionat BiH, privukla je učesnike iz regiona, ali i dosta posetilaca. Trke su svečano otvorili ministar odbrane Aleksandar Vulin, gradski menadžer Goran Vesić i predsednik Auto-moto saveza Srbije Mirko Butulija.

Više od 90 učesnika vozilo je stazom dugom 2.310 metara, odnosno 22 kruga, u pet divizija koje su bile otvorene za sve klase i discipline. Pošto su trke ujedno bile i pete u domaćoj sezoni, vozači su imali važan zadatak da osvoje što više bodova u borbi za konačni trijumf.

- Uvek je lepo voziti pred beogradskom publikom, ali su uslovi za vožnju zbog temperature bili dosta teški - priča Zoran Kastratović.

- Morali smo malo i da čuvamo mašine kako bi izdržale 22 kruga. Pošlo mi je to za rukom i drago mi je da sam baš na ovoj stazi, gde sam prvi put vozio 1991, uspeo da osvojim titulu Centralnoevropskog šampiona.

Održano je takmičenje i u kartingu

Najzanimljivije i najneizvesnije bile su trke u klasi "juga", poznatije kao "mali N" i "hibrid". U prvoj diviziji, najbolji je bio mlađani Nikola Lazarević (17), koji je sa svojim "jugićem" 22 kruga obišao za 29 minuta i 26 sekundi, za pet manje od drugoplasiranog.

- Sa deset godina sam počeo da vozim karting, a sa 16 da se trkam sa "jugom". Od ove godine ređam uspehe i nadam se da će tako biti i ubuduće - ističe Nikola, koji ne krije da mu se drugovi zbog ove veštine dive ali i da pre prikupi simpatije devojčica.

Sve je prošlo bez incidenata, pa su zaljubljenici u automobile uživali u vožnji automobilista. Na Ušću je u nedelju održana i Trka ubrzanja na 402 metra! Šezdesetak majstora ubrzanja i preciznog menjanja brzina na pravcu dalo je sve od sebe.

OBNOVLjENA STAZA NA AVALI

GRADSKI menadžer Goran Vesić podsetio je da Trka grada svake godine ima sve više učesnika, kao i da se zajedno sa Auto-moto savezom trude da se obnove neke trke.

- Zato smo i obnovili pet kilometara asfalta od podnožja do vrha Avale, gde će već sledeće godine biti međunarodna trka. Očekujemo da će u narednih nekoliko godina ta staza biti domaćin za evropski šampionat. To znači 500 takmičara iz inostranstva i 20.000 ljudi koji ih posećuju, što je dobro za turizam - rekao je Vesić.

Najavio je i ponovno održavanje trke oko Kalemegdana.