STANOVNICI novobeogradskog Bloka 9a u nedelju su se simboličnim polaganjem venca i paljenjem sveća "oprostili" od zgrade "Ikarusa" u Gramšijevoj 3, koja je Planom detaljne regulacije - predviđena za rušenje. Umesto nekadašnje upravne zgrade prve srpske fabrike aviona, koja ima 500 kvadrata i važi za najstarije zdanje u Novom Beogradu, uskoro bi trebalo da nikne stambena zgrada, koja će, prema rečima ogorčenih meštana, imati pet spratova i dva podzemna nivoa.

- Ovo je strašno. Skandal - kaže Milanka koja više od 40 godina živi preko puta "Ikarusa". - Ugušiće nas ta nova zgrada, biće veća i šira od ostalih ovde. Ovo malo zelenila i trave oko "Ikarusa" će nestati, neće ostati mesta ni za saksiju. Ne znam gde će buduće generacije odrastati.

u okviru ovog objekta se nalaze dečje igraonice, prostori za vežbanje, edukaciju i proslave, a sve je namenjeno uzrastu do 14 godina.

Grupa stanara okolnih zgrada se pre dve godine izborila da spreči izgradnju podzemnih garaža na poljančetu pored objekta koji se uskoro ruši, međutim, sada kažu da su demoralisani, jer su se obraćali svima i nigde nisu dobili pomoć. Žitelji ovog bloka, koji je od Dunavskog keja udaljen svega nekoliko metara, kažu da je prostor oko "Ikarusa" svojevrstan park prirode i retka preostala oaza u ovom delu grada.

- Nakon kucanja na vrata mnogih gradskih institucija, istaknutih ličnosti i ljudi na funkciji nismo naišli ni na čije razumevanje - kaže Veljko Zajc, jedan od organizatora skupa.

- Obraćali smo se i predsedniku Opštine Novi Beograd Aleksandru Šapiću, Opštini Zemun, Rebupličkom zavodu za zaštitu spomenika, ne znam kome se sve nismo obratili za pomoć. Danas se pozdravljamo poslednji put.

Blok 9a inače ima oko 5.000 stanovnika, koji smatraju da u ovom delu Novog Beograda nije potrebna nijedna zgrada, jer su već osetili "problem" prenaseljenosti otkako je u istom bloku pre nekoliko godina sagrađen "Megatrend" i još jedan stambeni objekat.

Prema priči stanara, na tom placu će novu zgradu zidati firma "Neimar pet".


STARA 80 GODINA

ZGRADA preduzeća vazduhoplovne industrije "Ikarus" je sagrađena 1938. godine i predstavlja jedinstveno arhitektonsko rešenje. Na njenoj fasadi stoji i spomen - obeležje palim borcima u odbrani Beograda. I dečji centar koji je bio smešten u ovom objektu - više ne radi. Iako je investitor prvobitno predvideo da se dečji sadržaji "isele" iz zgrade do 30. juna, to je ipak, pričaju okupljeni stanari, prinudno urađeno već početkom ovog meseca.