ZAVOD za urbanizam hoće da uništi nešto što je neko drugi dao gradu i što je dobro grada Beograda. Mi ne možemo da odbranimo grad od grada. Ili će se golf igrati na Adi Ciganliji, ili ga neće biti u Beogradu. Previše toga je uloženo, a drugih sredstava nema, poručuju iz Golf kluba Beograd (GKB) povodom izmeštanja njihovog terena sa sadašnje lokacije, koje je predviđeno Nacrtom Plana detaljne regulacije područja Ade Ciganlije.

Ovim nacrtom je planirana njegova selidba zbog toga što, kako je navedeno, "aktivnost na njemu može negativno uticati na podzemne vode i ugroziti reni bunar za snabdevanje pijaćom vodom".

Iz pomenutog kluba ubeđeni su da nisu zagađivači, jer bi ih neko već opomenuo u prethodih 13 godina.

- Mi uopšte ne sumnjamo u izveštaje gradskih službi koje su zadužene da kontrolišu kvalitet vode koju piju Beograđani - kažu iz Golf kluba Beograd. - Oni nikada nisu imali nikakvu primedbu, a mi smo ovde od 2003.

Iz GKB ističu da izmeštanje terena može da napiše samo neko ko ga nije video.

- To je nemoguće. Nisu u pitanju golovi, koševi, mreže ili zastavice. Golf teren može samo da se uništi ili fizički preore i izgradi novi. Investitora za izgradnju novog terena u Beogradu nema, što bi značilo da bi se golf u našoj prestonici ugasio.

Ljubitelji ovog sporta dočekuju neizvesno rođendan i pitaju se da li će se istorija ponoviti.

SVE PO SVETSKIM STANDARDIMA - NIJE logično rušiti nešto što je urađeno po strogim svetskim standardima, što možete i sami da pročitate na sajtu JP "Ada Ciganlija", pa zidati iz početka - objašnjavaju iz kluba. - Golf je najmasovniji individualni sport u svetu, a ovde se postavlja pitanje njegovog opstanka.

- Ove godine slavimo 80 godina od otvaranja prvog Golf kluba Beograd, čije ime nosimo. Posle Drugog svetskog rata, tadašnja vlast ga je preorala i uništila.

NEMA ODLAGANjA

- SVI turniri će biti održani, zašto ne bi bili? Očekujemo mnogobrojne takmičare iz inostranstva za jubilarno 15. Internacionalno otvoreno prvenstvo Srbije - rekli su iz Golf kluba Beograd.


GRAD: OTVORENI ZA RAZGOVOR

GRAD Beograd nije doneo odluku o izmeštanju golf terena sa Ade Ciganlije, a gradske vlasti su otvorene za dogovor koji će omogućiti opstanak tih terena, poručio je gradski urbanista Milutin Folić.

- Plan za uređenje Ade Ciganlije u izradi je skoro deset godina i u toku je javna rasprava na kojoj svako može učestvovati i dati svoje viđenje o toj temi - rekao je Folić.


I OSNOVCI UČE O ELITNOJ IGRI

- IMAMO 750 članova i veliki broj juniora koji svakodnevno treniraju na terenima na Adi - naglašavaju iz Golf kluba Beograd dodajući da imaju podršku svojih pripadnika. - Tu je više od 300 mališana kojima je golf redovan predmet u okviru fizičkog vaspitanja u osnovnoj školi.