PROJEKAT petlje Petlovo brdo u okviru Obilaznice oko Beograda, već godinama stoji, dok se zbog odštetnih zahteva izvođača umnožavaju nule na računu koji će biti ispostavljen Republici Srbiji.

U preduzeću "Putevi Srbije" za opstrukciju krive građane koji se zalažu za očuvanje parka Borići. Međutim, prema rečima Dejana Jovanovića, iz Udruženja građana "Petlovo brdo", park Borići nije problem, već pogrešno projektovana saobraćajnica kojom prolazi više vozila nego, kako kaže, na najprometnijoj deonici auto-puta Beograd - Niš, u proseku 32.000 vozila dnevno, a vikendom drastično više.

- Da li bi neko od vas želeo da živi na samo 11 metara od saobraćajnih traka na auto-putu? Na nekim mestima pomoćna saobraćajnica se nalazi na 2,5 metra od ulaza u zgrade! Takva saobraćajnica direktno ugrožava naselja Petlovo brdo, Labudovo brdo, Vidikovac, Cerak vinogradi, Bele vode, Žarkovo i Čukaričku padinu - kaže Jovanović. - Ne kasni se zbog parkića, već što projekat ne može da se završi. Park Borići je zanemarljivo mali problem u odnosu na ostale koji bi tek nastali ako bi se nastavila realizacija ovog projekta.

Iz perspektive preduzeća "Putevi Srbije" proces konsultacija sa građanima izloženim uticajima projekta može se smatrati zaključenim. Posle jednogodišnjeg dijaloga, sačinjeno je alternativno rešenje koje obuhvata manji broj direktnih i indirektnih rampi, čime će biti sačuvan znatan deo park - šume Borići, izgrađeni poboljšani i bezbedniji pristupi za sporedne ulice ka Ibarskoj magistrali i poboljšane mere ublažavanja uticaja na životnu sredinu, kao i plan za nadoknadu zelenila pošumljavanjem.

Prema postojećim dozvolama, ovo rešenje se može tretirati samo kao Projektna faza 1, dok nivoi saobraćaja ne dostignu kapacitet infrastrukture. Međutim, prema sadašnjim procenama, to se neće desiti pre 2031.

ZBOG GREŠKE OSTALI BEZ METROA?

ZBOG pogrešnog projekta skraćena je i za sva vremena onemogućena izgradnja metroa. Bilo je planirano da linija prolazi od centra Beograda pa pored ova četiri naselja i da se završi kod Rušnja, odnosno Orlovače. Uvidevši grešku u projektu morali su da "skrate" liniju do okretnice na Vidikovcu - tvrdi Jovanović ispred UG "Petlovo brdo".