ULICA Svetog Save, Ulica Mihajla Pupina, Ulica Karađorđa Petrovića, Bolečko sokače, Trg Ive Andrića, Bulevar Miloja Vasića... Ovo nisu nazivi ulica u nekom gradu, već u OŠ "Nikola Tesla" u Vinči, najvećoj osmoletki u Srbiji.

Kako bi se više od 2.000 učenika snašlo u skoro devet hiljada metara kvadratnih prostora, rešili su da postave nazive sa ulicama. Imena su sami izabrali, pa su "Centralni trg" nazvali imenom škole, dok je glavna "štrafta" ponela ime Miloja Vasića, koji je otkrio arheološko nalaziše u Vinči.

Ove godine škola je oborila rekord u broju upisanih prvaka. U klupe je selo čak 320 novih đaka ili 11 odeljenja, koliko neke škole imaju ukupno učenika. Direktor Dragoljub Gačić tvrdi da su imali zainteresovanih za još jedno odeljenje, ali jednostavno nije bilo prostora. Kako kaže, s obzirom na broj mališana u predškolskoj ustanovi, očekuje se da će narednih godina biti još više prvačića.

- Najteže je napraviti raspored časova - priča direktor Gačić. - Molim nastavnike da što pre u junu završe sve što imaju oko dokumentacije, kako bi počeli izradu rasporeda časova. To traje čitav letnji raspust, pa i kada učenici krenu u školu potrebne su neke izmene. Za đake koji dolaze iz Leštana, Boleča i Ritopeka, njih oko 500, opština je obezbedila prevoz.

Škola je na pravi način iskoristila blizinu mnogobrojnih arheoloških lokaliteta u Vinči. Tako, đaci sa nastavnicima često posećuju nalazište "Belo brdo", a u okviru projekta "Arheologija za decu" imaju priliku da postanu mali arheolozi. Vitrine u hodnicima pune su pehara sa raznih takmičenja, a na zidovima nema više mesta za diplome i zahvalnice koje su osvojili. Mali umetnici na keramičkoj sekciji vešto prave "vinčanske figurine" koje krase holove škole. Biološka sekcija čest je gost oglednog dobra "Radmilovac", a učenici posećuju i Institut "Vinča".

- Nedostaje nam minimum pet učionica - objašnjava Gačić. - Nadamo se da će se uskoro izgraditi škola u Leštanima, čime bismo se malo rasteretili, jer u našu dolazi oko 500 učenika iz ovog naselja. Imamo odličnu saradnju sa roditeljima, pa tako oni samoinicijativno kupe bele table, klime, okreče učionicu, daju cement za betoniranje.

Pošto je reč o voćarskom kraju, kada počne berba voća, ima učenika koji traže "slobodne dane", kako bi pomogli roditeljima.

POSETA FIRMAMA

U sklopu profesionalne orijentacije, đaci sedmog i osmog razreda posećuju privatne firme, kojih u ovom kraju ima dosta. Oni se upoznaju sa načinom rada, procesom proizvodnje, što im pomaže u kasnijem izboru zanimanja.

2.200 UČENIKA

Osmoletku "Nikola Tesla" pohađa 2.200 učenika, od kojih je oko 500 u isturenim odeljenjima u Leštanima, Boleču i Ritopeku, i to od prvog do četvrtog razreda. U starijim razredima ima 40 odeljenja, u mlađim 44, a u produženom boravku tri. Površina objekta je 8.800 metara kvadratnih, ali veliki deo odlazi na hodnike. U školi ima 176 zaposlenih.

UVODE SE UNIFORME?

Rukovodstvo škole razmišlja o uvođenju školskih uniformi, koje su nekada bile obavezne. Kako kaže direktor Gačić, tako bi se smanjile socijalne razlike među decom, koje su u poslednje vreme prisutne. Ako se to ostvari, biće ovo jedina državna škola sa keceljama, dok je u privatnim obrazovnim ustanovama to obavezno.