VIŠE od 20 godina uprava OŠ "Miroslav Antić" u Ulici crveno barjače 6, u naselju Bele vode, muči muku sa "uljezima" u dvorištu škole, porodicom čiji se objekti naslanjaju na fiskulturnu salu. Nekoliko udžerica, klipovi kukuruza pored jedne od njih i "tona smeća", svakodnevni su prizor đaka čije su učionice na toj strani.

- Tu je nekada živeo domar ove škole i pitaj boga kako su se oni tu doselili - priča zamenik direktora škole Sreten Lukić. - Zimi imamo najviše problema. Oni lože sve i svašta, pa je nemoguće da od dima i smrada otvorimo prozore na učionicama da bismo ih proluftirali. Smrad je prisutan i leti jer skupljaju sve i svašta. Često puštaju i glasnu muziku, pa direktorka i ja idemo da ih molimo da je utišaju. Tu živi sigurno njih petoro-šestoro, ali ne znamo tačno - smenjuju se. Samo su Rajko i njegova majka stalni stanari.

Uprkos prijavama i molbi direktora koji su se smenjivali tokom godina, Opština Čukarica nije uspela da reši problem.

- Poslednjih godina nismo ništa zvanično ni pokretali, digli smo ruke - kaže Lukić. - Samo čelnicima iz Opštine, kada nam dođu u posetu, napomenemo da problem i dalje postoji. Oni su nam rekli da stanari imaju "neki papir" i da ne mogu da ih isele odatle.

Ipak, Lukić priznaje da nekada i đaci izazivaju ovu porodicu, pa da u ovoj nerešivoj situaciji svi zaposleni pokušavaju da "balansiraju" na najbolji mogući način.

Vidite ovaj haos. Sekundarne sirovine, đubre, čega tu nema. Ovo je leglo pacova - govori Marija Rajanović, čiji sin ide u peti razred ove škole. - Svojim ušima sam čula kako žena iz tog dvorišta viče na čoveka da ubije beloušku, a posle sam i videla telo zmije kod onih kanti pored.

UGROŽEN JE I VRTIĆ "SUNCE"

DO školskog dvorišta nalazi se i vrtić "Sunce".

Mojih dvoje dece idu ovde u obdanište, a smrad i dim od paljenja sekundarnih sirovina ugrožavaju njihovo zdravlje - navodi Saša Miljatović. - Video sam i pacove kako izlaze iz tog smeća. To je nedopustivo. Opština mora da reši problem.


NEKOLIKO PUTA DOLAZILA POLICIJA

SUGRAĐANI koji žive dugi niz godina u ovom kraju kažu da đubre nije jedini problem.

- Muzika, vikanje, vrištanje i svađe su ovde česte. Policija je sto puta intervenisala. Svojim očima sam videla i Romkinju koja je šetala dvorištem polugola - kaže komšinica.