PANIKA je zavladala među roditeljima dece vrtića "Dragan Laković" u novobeogradskom Bloku 61 kada je analizom kod jedne devojčice utvrđen povišen nivo fenola u urinu! Iako je dete ranije stanovalo u jednoj od "smrdljivih" zgrada u naselju Dr Ivan Ribar, a potom i lečeno zbog iste dijagnoze, neprijatan miris koji se oseća u predškolskoj ustanovi unosi sumnju da je ovo još jedan objekat zagađen spornim oplatolom.

- Uspaničili smo se svi, retko ko dovodi dete u vrtić, pa ni ja - kaže nam jedan od roditelja mališana koji pohađa PU "Dragan Laković". - Sa druge strane, kako sam shvatio, ta devojčica je živela u jednoj od "smrdljivih" zgrada i tada je još ustanovljeno da je u urinu prisutan fenol. Međutim, kako su se odselili, nestao je fenol. Nedavno su preventivno uradili test i pojavio se mnogo viši nivo, a u prethodnom periodu je bila u vrtiću.

Sumnju raspiruje, kako kažu roditelji, i jak miris nove gradnje koji nikako da ispari ni posle godinu dana. Na teren su izašle i ekipe Instituta za nuklearne nauke "Vinča".

- Uzorkovanje je obavljeno 29. avgusta u vreme kada deca nisu bila u vrtiću, a rezultati će krajem sledeće nedelje biti ispostavljeni upravi - kaže za "Novosti" dr Borislav Grubor, direktor Instituta. - Nismo angažovani da utvrdimo uzrok neprijatnog mirisa, ukoliko uopšte postoji, već je po zahtevu uzorkovan beton koji je dat na analizu. Za razliku od zgrada koje odaju specifičan miris, u pomenutom objektu ne postoji osnovana sumnja da se radi o zagađenju oplatolom.

U PU "11. april", u čijem je sklopu vrtić "Dragan Laković", ističu da su deca bezbedna i da nema opasnosti po njihovo zdravlje. Kažu da su se obratili Institutu "Vinča" čim su upoznati sa sumnjama roditelja.

- Odgovorno tvrdimo da zdravlje dece nije ugroženo i nikada ne bismo ugrozili njihovu bezbednost. Sve je na nivou priče roditelja, ali smo, ipak, zatražili da Institut "Vinča" obavi neophodne analize - kaže Jasna Mataruga, rukovodilac Službe za brigu o korisnicima. - Nije bilo masovnog ispisivanja dece, niti nam se i jedan roditelj žalio i doneo analize da neko dete ima povećanu koncentraciju fenola u urinu.

Ipak, roditelji ne sede skrštenih ruku čekajući rezultate. Već su se organizovali da i sami obave pretrage u privatnoj laboratoriji na prisustvo fenola u urinu kod dece, mada se rezulati čekaju dve nedelje. Kako tvrde predstavnici roditelja, devojčicu su ispisali iz vrtića. U toku jučerašnjeg dana organizovan je i sastanak mama i tata sa upravom vrtića.

I "ZVONČIĆI" U "LAKOVIĆU"

U NEBRANOM grožđu zbog vesti da vrtić "Dragan Laković" možda i nije bezbedan našli su se i roditelji dece iz obdaništa "Zvončići". Naime, ova ustanova se trenutno renovira, zbog čega su jaslice, kao i neke grupe starijih mališana, premeštene u objekat u Bloku 61. Zebnja se javila i kod njih, ali i gotovo bezizlazna situacija gde sad da traže boravak za decu.


PRAVIO GA ISKUSNI "GRADITELj"

VRTIĆ površine 2.370 kvadrata otvoren je u julu prošle godine, iako je teren za gradnju bio pripremljen godinu dana ranije. Radovi su bili stopirani, a izvođač promenjen, pa je mesto na tabli gradilišta do završetka projekta zauzeo "Graditelj Beograd" a.d. Inače, ovo preduzeće izgradilo je mnoge školske i predškolske ustanove, među kojima i vrtić "Mala sirena" u naselju Stepa Stepanović. Projekat je uradio CIP.