NA putu do preobražja u poslovno-hotelski kompleks, zgrada BIP pivare u Skadarliji spojila je najrazličitije barove i lokale za svačiji ukus. Svoje zakupce sada traži i pet etaža od 6.000 kvadrata, gde je bila diskoteka "Džungla", a izgradnje novog centra nema ni u najavi.

Već godinama unazad smenjuju se samo natpisi lokala na bivšem postrojenju, dok šank i stolovi ostaju na svojim mestima. Uz "Veliku Skadarliju" niklo je više novih modernih kafanica, pivnica i barova. Jedini "uljez", ali i spas za vozače je i otvoren privatni parking u Cetinjskoj ulici. Priča stara već četiri godine da će pivaru zameniti novi hotel sa pratećim tržnim centrom nije obeshrabrila mnoge da pokrenu posao.

- Dve godine postojimo, zadovoljni smo prostorom, ali niko nam nije do sada spominjao selidbu - kaže nam jedan od zaposlenih u džez kafeu "Bajloni". - Mi smo samo zakupci, tako da smo tu dok planovi vlasnika ne budu drugačiji.

A od vlasnika, ni traga! Još uvek stara uprava prostorija bivše fabrike gazduje, samo sad u ime američke kompanije "Elgin", koja ih je kupila pre pet godina. Čini se da se novi vlasnik zadovoljio ubiranjem novca od izdavanja, ali u samom startu najavljenu investiciju od 180 miliona evra zakočila su nerešena pravno-imovinska pitanja i sporovi. Lokacijska dozvola dobijena je 2011. godine, razrešene su sve prepreke, a u etar je otišao plan za gradnju hotela od pet zvezdica, konferencijskih sala, restorana, višespratne garaže, supermarketa na platou koji bi spojio Cetinjsku ulicu i Skadarliju. Sve je, na sreću zakupaca, još uvek samo na dugom štapu.

Da gradnja nije ni na pomolu, govori i veliki plakat sa oglasom za rentiranje 6.000 kvadarata nekadašnje diskoteke "Džungla", a kasnije i kluba "Krejzi hors". Ipak, pet etaža možda je i dobilo vlasnika u međuvremenu, kako se na naše pozive na kontakt telefon niko nije odazvao.

DEVET LOKALA NA HEKTAR I PO

NA hektaru i po nekadašnje pivnice, ima čak devet lokala. Osim pomenute "Velike Skadarlije" i džez kafea "Bajloni", sa strane Cetinjske ulice su kafane "Jedno mesto", "Ko to tamo peva", "Stara breza". Skadarlijsku "polovinu" drže "Skadarlijska noć", "Kaldrma bar", klub "Sijuks" i "Ima dana".


ZA SAT PARKIRANjA 100 DINARA

ČAK 200 mesta za parking nudi veliko privatno parkiralište u Cetinjskoj, a cena je gotovo ista kao i svuda u centru - za sat vremena treba izdvojiti 100 dinara.

Dnevna karta je 1.800 dinara, dok mesečni zakup na ovom mestu košta 12.000.