PRESTONIČKE knjižare nastavljaju da odumiru! Poslednja u nizu je čuvena "Prosvetina" "Danilo Kiš" na Terazijama 26, objekat u kojem je često mogao da se sretne i naš nobelovac Ivo Andrić, a u koji će se, kako saznajemo, uskoro useliti jedna - banka!

Zbog zatvaranja ove kultne prodavnice knjiga, jedna od najstarijih izdavačkih kuća u zemlji je snizila cene svojih izdanja i onih koja je otkupila od drugih izdavača. Popusti su od 20 do 70 odsto, a na akciji koja će trajati sve do 1. juna, mogu se pazariti romani, poezija, dečje knjige...

- Od najjeftinijih, ali ne manje kvalitetnih, prodajemo "Izabrana dela" Dositeja Obradovića za svega 250 dinara, a "Vrz" Blagoja Kojića za 50 - priča prodavac, koji ne krije razočaranost zbog selidbe. - Prodajemo i komplet od dva dela Henrija Milera po ceni od 270.

A s obzirom na to da novčanik ograničava želje ljubitelja knjiga, oni koji mogu da izdvoje oko 500 dinara, mogu da se opredele za više domaćih i stranih izdanja. Među mekim i tvrdim povezima sa popustom su "Moj deda patrijarh Pavle" Snežane Milković po ceni od 590 dinara i Branko Miljković "Orfejsko zaveštanje" koje košta 540.

Mušterijama će nedostajati ova knjižara, koja nestaje posle skoro 60 godina sa mape glavnog grada zbog vraćanja zgrade prvobitnim vlasnicima.

- U današnje vreme na 30 kafića ide jedna knjižara - rezignirana je maturantkinja Magdalena Mitevska. - Mislim da je problem i što se danas objavljuje sve i svašta.