ZOOLOŠKI VRT u Beogradu otvorio je novi kutak, dom za dva nizijska tapira, koji su skoro godinu dana čekali ovo useljenje. Braća mužjaci buduće dane provodiće u specijalnom objektu, sa "dvorištem", bazenom, grejanjem i podlogom prilagođenom njihovim kopitima.

"Kuća" tapira, južnoameričkih biljojeda, sastoji se od zatvorenog prostora i spoljašnjeg ograđenog dela. Namenski je pravljena, a na nju se čekalo oko deset meseci.

- Paviljon smo dugo i brižljivo pripremali - kaže direktor Zoo-vrta Gvozden Radenković. - Izgrađen je po najsavremenijim standardima za držanje ovakvih vrsta životinja. Dva predivna mlada mužjaka do sada su privremeno bila u ne baš adekvatnim uslovima, ali sada ćemo im se odužiti.

Zvezde Zoološkog vrta još nemaju imena. Direktor je pozvao čitaoce "Novosti" da pošalju svoje predloge.

- Moram da naglasim da u obzir dolaze isključivo muška imena - rekao je Radenković.

Osim novog doma za tapire, Zoološki vrt je nedavno renovirao i deo u kome su smeštene zmije. Nove stanarke među kalemegdanskim zidinima odskora su i dva zelena pitona.

STIŽE JAGUAR?

NOVINAMA u Zoo-vrtu nema kraja. Ovih dana predstaviće novi sajt, sa vodičem prilagođenim mobilnim aplikacijama. Posetioci će moći tako da pročitaju o životinjama sve što ih bude zanimalo. Direktor Radenković je za sledeću sedmicu najavio iznenađenje i dolazak atraktivne životinje. Kako smo nezvanično saznali, u Beograd stiže - jaguar.