TEMATSKI park "Terazije" na Novom Beogradu, u neposrednoj blizini "buvljaka", u čiju je izgradnju grad pre tri godine uložio 60 miliona dinara, uskoro će biti srušen! Replika Terazija iz tridesetih godina prošlog veka, otvorena u leto 2012. godine, nestaće jer će na tom mestu biti izmeštena glavna autobuska stanica.

- Rešenje o rušenju doneli smo na osnovu zahteva Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju grada Beograda - objašnjavaju u Opštini Novi Beograd. - Park mora biti uklonjen zbog izmeštanja autobuske stanice, ali i iz bezbednosnih razloga, jer je utvrđeno da ne ispunjava uslove za korišćenje.

Rušenje ovog ambiciozno zamišljenog zdanja će početi, kako objašnjavaju opštinari, kada se okončaju potrebne zakonske procedure, što podrazumeva raspisivanje javne nabavke za izbor izvođača radova. Na pitanje koliko će koštati rušenje projekta u koji je, grad, može se reći bacio skoro 600.000 evra, nismo uspeli da dobijemo odgovor.

Park na Novom Beogradu zamišljen je kao replika centra prestonice u periodu između dva svetska rata i mesto gde bi se održavala venčanja, snimali filmovi, otvorile prodavnice suvenira...

Međutim, umesto da "oživi" prošlost, postao je istorija i pre nego što je zvanično otvoren. Na konkursima za izdavanje lokala javljalo se svega po nekoliko zakupaca, pa je grandiozno osmišljeni projekat počeo da zarasta u korov, objekti postali pretnja prolaznicima, a osim povremenih mladenaca koji na ovom mestu žele da naprave romantične fotografije, posetioci su se mogli izbrojati na prste.

KRALI STRUJU ŠEST MESECI

 
Prilikom redovne kontrole ekipa EDB svojevremeno je utvrdila da je tematski park "Terazije" bio nelegalno priključen na elektrodistributivnu mrežu. Račun za struju uprava ovog zdanja nije plaćala skoro šest meseci.


PARK PODIGNUT PRE ŠAPIĆA

Replika Terazija podignuta je u vreme kada se na čelu opštine Novi Beograd nalazio Nenad Milenković, koji je 2013. bio uhapšen zbog sumnje da je umešan u malverzacije u vezi sa renoviranjem i namenom biskopa "Fontana".