U NOVOSAGRAĐENOM beogradskom naselju "Stepa Stepanović" pre nekoliko dana, na Badnje veče, postavljen je krst na mestu gde će u toku ove godine započeti gradnja Hrama Prepodobne majke Angeline Srpske. Stanari ovog dela Voždovca iznenađeni su novom odlukom, a dosta njih plaši se da, zbog crkve, ne ostanu bez Doma zdravlja, škole, vrtića i velikog supermarketa, čija je izgradnja planirana na mestu gde je postavljen krst.

Izgradnja stambenih objekata i kompletne prateće infrastrukture u naselju "Stepa Stepanović" je završena, kao i parterno uređenje - opremanje zelenih površina, sportskih terena i dečjih igrališta. Kako smo saznali u Građevinskoj direkciji Srbije, koja je nadležna za sprovođenje celokupnog projekta kompleksa, u postojećem Urbanističkom projektu naselja, koji je javni dokument, ne postoji nikakav verski objekat.

- Izgradnju crkve i postavljanje krsta nije započela Građevinska direkcija, već Ministarstvo građevine i urbanizma - rekli su nam u GDS. - Zašto je došlo do promene plana i ubacivanja novih sadržaja u naselju "Stepa Stepanović" još ne znamo, ali naša služba je donirala projekte za vrtić i školu u vrednosti od 12 miliona dinara, čija je realizacija u toku. Kada je u pitanju izgradnja supermarketa, trenutno je u toku postupak javne nabavke za izbor projektanata i izvođača radova.

Kako smo u četvrtak saznali, većina stanara za izgradnju crkve saznala je tek pre nekoliko dana, kada je postavljen i osveštan krst.

KOMŠIJE PODELjENE NA raznim gradskim forumima najavljena izgradnja crkve podelila je komšije u naselju "Stepa Stepanović". Dok se jedni bune protiv ponovne promene plana izgradnje infrastrukture, drugi se raduju što će u svom mestu dobiti prvi verski objekat.

- Tek na Badnje veče sam saznala da planiraju da u našem naselju izgrade crkvu - rekla nam je Nataša Kovačević, jedna od stanarki. - Koliko sam ja upoznata, na mestu gde je postavljen krst, trebalo je da budu izgrađeni dom zdravlja, škola i supermarket. Nije mi jasno zašto ponovo menjaju prvobitnu koncepciju.

I njena komšinica Ana Pejović iznenađena je najnovijim planom proširenja naselja.

- Nemam ništa protiv gradnje crkve, ali ukoliko to ne ugrožava dom zdravlja i veliku prodavnicu, koji su nam preko potrebni - požalila nam se Ana. - Uostalom, u blizini imamo već dve crkve, jednu na Voždovcu, a drugu u Kumodražu, a prva ambulanta udaljena nam je nekoliko kilometara.


PROTEST ZBOG BENZINSKE PUMPE

PROBLEMI vezani za novosagrađeno naselje "Stepa Stepanović" počeli su još pre nekoliko meseci, kada je Građevinska direkcije Srbije odustala od izgradnje obećanih sadržaja. Tada su stanari ovog dela Voždovca održali protest, na kome su od nadležnih zatražili da se obustavi izgradnja benzinske pumpe sa skladištem za tečni naftni gas, jer im, kako kažu, to nije prezentovano prilikom kupovine stana.


TRAŽE I BOLjI GRADSKI PREVOZ

PROBLEME stanari "Stepe" imaju i sa saobraćajem. U toku je potpisivanje peticije kojom se tražu produžavanje tramvajske linije 10 koja bi išla od Kalemegdana do Kumodraža 2. Problem je što bi ova ideja koštala, prema grubim procenama, od četiri do pet miliona evra.

Druga varijanta je pojačavanje autobuskih linija 25, 25p, 39, 50...