NASTAVNIK koji vodi đake na ekskurziju u inostranstvo, u proseku, na ime dnevnice zaradi od 350 do 400, a u posebnim slučajevima i do 1.000 evra. Odluku o tome gde će se putovati i po kojoj ceni, kao i visini dnevnica za nastavnike donosi Savet roditelja škole. Cena putovanja i visina nadoknade za nastavnike zavisi i od socijalne strukture đaka u jednoj školi, odnosno koliko su roditelji spremi da izdvoje.

Praksa je pokazala da se za skuplja putovanja, uglavnom, odlučuju u elitinim gimnazijama, dok srednje stručne škole biraju skromnije aranžmane. Prema svojoj platežnoj moći roditelji određuju i kolika će biti dnevnica nastavnika. U zavisnosti od škole do škole, novčane nadoknade koje dobijaju profesori kreću se od 20 do čak 50 evra po učeniku.

Da bi se organizovalo putovanje potrebno je da 60 odsto učenika na nivou razreda ili odeljenja želi da putuje. Dešava se i da je manje zainteresovanih đaka, pa se onda spajaju grupe. Dosadašnja praksa je pokazala da je obično od 10 do 15 zaniteresovanih učenika, a prema Pravilniku Ministarstva prosvete jedan nastavnik je zadužen za grupu od 20 učenika. Međutim, retko se dešava da se prijavi toliko učenika.

RADIJE U INOSTRANSTVO NEGO U SRBIJU MINISTARSTVO prosvete preporučilo je školama u maju da se ekskurzije za učenike treće godine srednje škole organizuju u Srbiji. Međutim, škole to nisu prihvatile, već su se opredelile isključivo za putovanja u inostranstvo. Nadležni su preporuku dali na predlog koji im je uputio Forum beogradskih gimnazija.

- Mi se uvek odlučujemo za najjeftiniji ponudu, jer je platežna moć roditelja naše dece manja nego, recimo, njihovih vršaka iz gimnazija - kaže Nada Trifković, direktorka Medicinske škole "Beograd". - Pravilo je da se uvek bira ponuda u dinarima, jer kada je izražena u evrima nikada se ne zna koliko će rasti kurs. Ovako roditelji znaju kolika im je tačno rata svakog meseca. Dnevnice nastavnika su 25 evra, takođe, u protivdinarskoj vrednosti.

Tripković ističe da u ovu školu idu deca iz unutrašnjosti, čiji roditelji nisu u mogućnosti da plate skupa putovanja. Zbog toga se bira ono najpovoljnije, kako bi što više učenika bilo u mogućnosti da otputuje u neku od evropskih prestonica.

Ove godine je mnogo škola odustalo od organizovanja ekskurzija, zbog malog interesovanja đaka. Neke škole su se na ovaj korak odlučile jer pojedini učenici još nisu isplatili prošlogodišnja putovanja, pošto su roditelji zapali u tešku materijalnu situaciju i nemaju para.


RODITELjI TRAŽILI DA IDE DIREKTORKA

MARIJA Miletić, direktorka 14. beogradske gimnazije, demantuje da je od ekskurzija zaradila 2.500 evra.

- Navodi Foruma beogradskih gimanzija su tendenciozni i upereni protiv naše ustanove - ističe Miletić. - Razlog za to je što smo najuspešnija gimaznija u Srbiji. Inače, zbog nemilih događaja pre par godina, Savet roditelja je doneo odluku da direktor škole ide obavezno na ekskurziju.


PROPISI, PROPISI

NAČELNIK Republičke prosvetne inspekcije Velimir Tmušić objasnio je da direktor može da ide na ekskurziju ako je vođa puta ili nastavnik, kao i da većinu maturskih putovanja u inostranstvo vode upravo direktori.