BEZ OBZIRA na to da li je u pitanju bavljenje vrhunskim sportom ili priprema za neki drugi, kada su devojčice u pitanju, ritmička gimnastika je - pravi izbor. Gracioznost, pravilno držanje, koordinacija, razvijanje tela i duha, ali i zabava, zagrantovani su ukoliko odlučite da vaša princeza obuče triko. Spoj muzike i baleta verovatno je najveći razlog što se više od 3.000 mladih dama bavi ovim sportom.

- Imamo 400 ritmičarki, koje se takmiče u sistemu B programa Gimnastičkog saveza Beograda, odnosno Srbije. One su raspoređene u deset sekcija u gradu. Njih 150 trenira u dvorani "Pionir", i od tih prihoda se naš klub izdržava - objašnjava Dara Terzić Šterić, učesnica OI u Seulu 1988. i glavni trener u "Paliluli".

Na teritoriji Beograda postoji 11 klubova, od kojih su najmasovniji i najuspešniji "Palilula" i "Ritam", a tu su još i Partizan, TIM, Radnički... Kada se u obzir uzme to da je pre samo deset godina u celoj zemlji bilo svega tri kolektiva ove vrste, uvođenje škola ritmičke gimnastike odličan je potez.

- Već nekoliko godina devojčice mogu rekreativno da se bave ritmikom, što ranije nije bio slučaj. U "Paliluli" imamo i grupu u kojoj treniraju devojke od petog do osmog razreda. One se ne bave vrhunskim sportom, ali imaju treninge tri puta nedeljno i samim tim vode zdrav život. Takođe, imamo i 34 takmičarke koje se takmiče u A i B nivou i treniraju šest puta nedeljno po minimum tri sata dnevno - ističe Dara Terzić-Šterić.

ČLANARINA MESEČNA članarina u "Paliluli" je 3.000 dinara, ali ako vam dva deteta treniraju u ovom klubu, za drugo plaćate upola manje. Termini za prvi i drugi razred su ponedeljkom, sredom i petkom od 19 do 20 časova, dok treći i četvrti razredi istim danima treniraju od 20.00 do 21.00.

Za ritmičku gimnastiku nikada nije rano, pa tako u većini klubova postoji grupa za devojčice koje imaju svega tri godine, takozvane bebe.

- U "Pioniru" utorkom i četvrtkom od 18 do 19 časova treninge imaju deca od tri i četiri godine, gde se ritmika uči kroz igru. Ponedeljkom i sredom u istom terminu treniraju nešto starije ritmičarke, od pet i šest godina, i već iz te grupe se pravi selekcija talentovanih za bavljenje vrhunskim sportom.

Klubova i sekcija ritmike ima u svakom kraju prestonice,a mesečne članarine se kreću od 2.000 do 3.200 dinara. Najvažnije je da i oni koji se ne bave vrhunskim sportom mogu da se takmiče.

- Kroz takmičenja škola ritmičke gimnastike prođe 3.000 devojčica. To je odličan način da se što više dece bavi ovim sportom, jer je medalja uvek motiv više - zaključila je Dara Terzić-Šterić.

Ove godine je iz gradskog budžeta izdvojeno 1.329.400 dinara, što se koristi isključivo za organizaciju takmičenja u sportskoj i ritmičkoj gimnastici.

GOŠĆE IZ JAPANA, RUSIJE, ŠVEDSKE...

REKVIZITI REKVIZITI koji se koriste u ritmičkoj gimnastici su vijača, obruč, lopta, traka i čunjevi, dok se u mlađim kategorijama devojčice takmiče i na parteru.

DVA najpopularnija turnira u Beogradu su "Palilula" i "Ritam kup". U okviru proslave 60 godina postojanja, "Palilula" će 22. aprila tradicionalno organizovati 19. međunarodno takmičenje, na kojem su prethodnih godina učestvovale ritmičarke iz Japana, Švedske, Rusije, Bugraske... "Ritam" će ove godine okupiti gošće iz inostranstva i zemlje 20 i 21. oktobra.

TRENINZI NA DEVET MESTA U GRADU

SPORTSKI klub "Ritam" osnovan je 2002. godine, i uz "Palilulu" je najmasovniji u Beogradu. U ovom kolektivu trenira 24 takmičarki i 400-600 rekreativki. Baza je u dvorani "Pinki", a treninzi se održavaju na još devet lokacija, od kojih su najpopularniji sportski centri "Voždovac", "Šumice" i "Olimp". Članarina u Zemunu je 3.200, odnosno 2.500 za drugo dete, dok je za treće treniranje besplatno. Upis košta 500 dinara.