NE pada sneg da pokrije breg, već da vlasnici pasa pokažu svoj karakter. Kada su se istopili veliki snežni nanosi Beograd je pokazao da u njemu žive nesavesni vlasnici pasa. Naime, oko 100.000 vlasničkih pasa vršilo je nuždu i tokom snežnih dana, ali njihovi vlasnici mislili su da će moći da "sakriju" njihov trag, pa ostatke nisu uklanjali. Tako su centralne gradske ulice postale prava minska polja iz koje je nemoguće izaći čistih cipela.

- Čitav Beograd bio je pokriven belim snegom, osim moje Hilandarske ulice u kojoj je "sneg" bio u svim bojama braon - kaže sugrađanin Miša Stanisavljević. - Na putu do posla prolazim i kroz Kosovsku ulicu koja je prljavija nego svinjski tor! Kada sam se žalio čistačima ulica rekli su mi da oni ne mogu da uklone izmet, jer su trotoari zamazani. Primetio sam da građani u drugim opštinama, poput Novog Beograda i Zemuna, nemaju ovakve probleme. Možda nisu građani savesniji nego imaju više zelenih površina.

U JKP "Gradska čistoća" tvrde da neprestano ukljanjaju životinjski izmet sa ulica, ali napominju da bi Beograd bio čist moraju da se promene vlasnici pasa. Naime, ne mogu radnici čistoće da očiste trotoare koliko psi mogu da ih unerede!

JEDNA KAZNA!? NAŽALOST, od kada postoji Komunalna policija napisana je samo jedna kazna vlasniku koji nije pokupio izmet svog psa. U isto vreme napisano je desetine kazni za vlasnike koji šetaju pse bez povoca u nedozvoljeno vreme i na javnim površinama. Problem komunalnih policajaca je što moraju da vlasnika "uhvate na delu", a Beograđani su perfidni, pa kada vide policajca u uniformi - sagnu se.

- Vlasnici imaju zakonsku dužnost da počiste izmet svojih ljubimaca - kažu iz "Čistoće". - Oni su ti koji ne žele da se sagnu!

Beč, koji ima isti broj stanovnika kao Beograd, ima upola manje vlasničkih pasa i oni plaćaju godišnji porez. Kazne za neodržavanje komunalnog reda su drakonske, a pomenuti novac od poreza koristi se za postavljanje dogipot kante sa kesama i izgradnju parkova za pse. I Beograd ima parkove za pse koje finansiraju svi građani, a u njima se vlasnici pasa ponašaju - dolično. Tako su u Tašmajdanskom parku primetili da su vlasnici pasa već opremljeni kesama i da su veoma pedantni. Nažalost, to važi za starije sugrađane, dok njihova dece ne čiste iza istih th pasa koji su upravo njihovi ljubimci.

- Mi vodimo računa o ograđenom prostoru za pse tako što svakodnevno iznosimo i menjamo kese iz dogipot kanti i to dva puta u toku dana - kaže Gordana Miljojković iz JKP "Zelenilo Beograd". - Takođe, dva puta dnevno čistimo parkove za pse, praznimo đubrijere i kosimo travu po potrebi.

BROJKE
* 6 parkova za pse ima u Beogradu
* 100 dogipot kanti za pse postoji u centru
* 200 dogipot kandi postoji u gradu
* 2.500 dinara je kazna za vlasnike pasa
* 100.000 vlasničkih pasa živi u Beogradu


GRAĐANI KRADU KESE IZ KANTI...

UPRKOS tome što je iz budžeta opštine Stari grad izdvojeno 2,6 miliona dinara za postavljanje 100 dogipot kanti i njihovo redovno opremanje kesama, obesni stanovnici ove opštine kradu pakete kesa!

Radnici "Zelenila" primetili su da kese nestaju već pola sata po njihovom postavljanju, a u neformalnom razgovoru sa sugrađankama doznali su da ih koriste za - zamrzivač!