UKOLIKO sugrađani nemaju "proverenog" majstora za sitne kućne popravke, lako im se može dogoditi da će za zamenu slavine, ili kako je zovu stručnjaci, zidne baterije, morati da izdvoje polovinu prosečne plate u Srbiji! Cena popravke ventila ispod sudopere kreće se u rasponu od 3.000 do čak 16.000 dinara. Problem Beograđana je u tome što ne postoji jedinstveni cenovnik zanatskih usluga, pa ukoliko nemaju majstora "po preporuci" ne znaju koliko popravka zaista košta.

Sugrađanin Milutin P. kome se pre nedelju dana pokvarila sudopera, nije ni slutio da će mu majstor čiji je broj pronašao na internetu, ispostaviti "papreni" račun koji je jedva uspeo da plati.

MOLERAJ I PODOVI CENE molerskih radova variraju, pa tako krečenje košta od 80 do 200 dinara, dok za akrilne boje treba izdvojiti od 100 do 150 dinara po kvadratu. Gletovanje zidova staje od 150 do 350, a pojedini majstori ove dve usluge naplaćuju zajedno 300 dinara po kvadratnom metru. Farbanje stolarije sugrađane uglavnom košta od 1.500 do 2.000 dinara za osnovna vrata, dok su dvokrilna sa ornamentima znatno skuplja i staju od 3.000 do 5.000 dinara. Sugrađani koji žele da "osveže" podove u stanu, za hoblovanje po kvadratu treba da izdvoje od 300 do 400 dinara. Postavljanje laminata košta od 100 do 130 dinara po kvadratu, dok laminat lajsne staju 100 dinara po metru.

- Za ovaj kvar iz džepa su mi uzeli 16.000 dinara! - žali se Milutin P. - Kada sam pitao majstora kako je moguće da mi za posao od pola sata uzme ovoliki novac, dobio sam odgovor da je u cenu uračunat i dolazak, "ruke" i da je kupio najkvalitetniji deo, kako mi se sudopera više ne bi kvarila.

Cene vodoinstalaterskih usluga kreću se od 1.500 dinara koliko košta zamena slavine, do čak 10.000 dinara koliko naplaćuju zamenu ležajeva na skupljim mašinama za veš. Sve zanatlije su saglasne da cena ne zavisi samo od popravke, već i od brzine i kvaliteta izvođenja radova. Majstori se često "brane" i troškovima za gorivo, kao i platama za pomoćne radnike. Nisu retki ni oni koji samo dolazak naplaćuju 1.000 dinara.

- Zamenu kuhinjskog bojlera i sifona platila sam 10.000 dinara - kaže Marija Nikolić. - Bojler sam kupila sama i koštao me je 5.000 dinara, tako da sam na ovaj kvar potrošila polovinu mesečne plate.

Kada je reč o bravarskim uslugama, zamena najjeftinije brave košta 2.000 dinara, dok sugrađani koji žele da zastakle terasu za ovaj "luksuz" treba da izdvoje od 11.000 za obično staklo, dok za zastakljivanje sa aluminijumom i termo-staklom treba da plate 18.000 dinara po kvadratnom metru. Oni sa "dubljim" džepom će za izradu ograde od kovanog gvožđa platiti od 16.000 do 40.000 dinara.

PREDRAČUN NAJSIGURNIJI način da se građani zaštite od prevare i računa zbog kojeg će im "džepovi ostati prazni" jeste da pre početka radova od majstora zatraže predračun. Na ovaj način znaće tačno koliko će ih koštati popravka pa imaju izbor da ponudu prihvate ili potraže "jevtinijeg" majstora.

Sugrađani koji su se "opekli" i platili visoke račune majstorima koje su pronašli putem oglasa ili flajera iz poštanskih sandučića, imaju izbor da pozovu registrovane firme koje se bave održavanjem i popravkama. Tako serviseri "Hauzmajstora" po obilasku stana i utvrđivanju kvara prave predračun sa tačnom cenom radova i delova potrebnih za popravku koji je besplatan, a mušterije ga mogu odbiti ukoliko im je iznos prevelik.

- Dolazak naplaćujemo 1.000 dinara i takođe 1.000 za svaki započeti sat rada - objašnjava Lazar Kiski, šef operative u ovoj firmi. - Na ovaj iznos dodajemo i cenu delova kao i PDV, što znači da je minimalan iznos popravke bez zamene delova 2.360 dinara. Toliko na primer staje zamena bojlera ili servisiranje klima uređaja. Naravno, dešavalo se i da naši serviseri naplate sugrađanima samo dolazak ukoliko je u pitanju sitnica kao što je zamena osigurača u stanu neke bake - dodaje Kiski.

Noćne intervencije koje su hitne naplaćuju se duplo, a telefon ove kompanije dostupan je 24 sata. Takođe, prihvataju se reklamacije i žalbe jer primerak računa imaju i serviseri koji su bili na terenu i sugrađani koji su platili popravku.