MEĐU prvake osnovnih škola u Rakovici, Deda Mraz je sa poklonima stigao ranije. U SO Rakovica su i ove godine iz budžeta izdvojili 250.000 evra da bi svih 1.000 đaka prvaka dobili po jedan laptop.


Mališani su u petak poveli svoje roditelje da u opštini Rakovica preuzmu računare. Mame i tate obećavaju da će kontrolisati šta njihovi naslednici rade na laptopu, a da će u početku, služiti za igrice.


- Igrao sam se na kompjuteru, znam da pišem, sad ću da se odmorim, pa je na redu domaći - rekao nam je u dahu sedmogodišnji Nemanja, prvak OŠ "France Prešern".

PRILAGOĐENI DECI RAČUNARI se zadužuju i potpisuje revers na godinu dana. Plan je da se nakon tri godine računari otpišu i postanu vlasništvo malih sugrađana. Kompjuteri imaju instaliran operativni sistem i osnovu za korišćenje prilagođenu najmlađima. Pored Rakovice, računare su školarcima podelile i opštine Stari grad i Vračar. Stari grad je obezbedio i besplatnu informatičku obuku, a na Vračaru roditelji će moći da prate uspeh dece preko elektronskog dnevnika.

Svi računari su virtuelno povezani u jednu mrežu, tako da svaki đak može da komunicira sa drugarom iz druge osnovne škole. Ipak, kažu da se vodilo računa o bezbednosti, tako da upad u školsku mrežu nije moguć.


- Osnovno je da zaštitimo decu od neželjenih sadržaja kojih ima na Internetu - kaže Bojan Milić, predsednik opštine Rakovica. - Naš server ne dopušta uključenje drugih korisnika u mrežu. Omogućen je pristup na stotinak obrazovnih sajtova.


Virtuelne učionice đacima neće zameniti pravu školu.


- Deca od prve godine počinju da se služe informatičkim pomagalima - kaže Slavenka Mirkov, direktorka OŠ "France Prešern". - Po izbornim predmetima viših razreda se oseća da su učenici shvatili da žive u savremenom informatičkom dobu.


Ove godine akcija opštine Rakovica je proširena i saradnjom sa veroučiteljima i časopisom "Svetosavsko zvonce".