TRADICIONALNI ritual, koji podrazumeva predah uz kafu i cigaretu u beogradskim kafićima i restoranima, od četvrtka će pretrpeti striktna prostorna ograničenja. Dok ugostitelji već opravdano strahuju da će im promet drastično smanjiti primena novog zakona o zabrani pušenja, gosti se zabrinuto pitaju gde će smeti a gde ne da se opuste, uz dim cigarete.


Iako zvanično stupa na snagu 11. novembra, novi zakon je već zaživeo u mnogobrojnim ugostiteljskim objektima gde su pepeljare na stolovima zamenili plastificirane oznake sa upozorenjima "Zabranjeno pušenje".


Po rečima Srmene Krstev, predsednice Republičke stručne komisije za prevenciju pušenja Ministarstva zdravlja, inspektori se već spremaju za strogu kontrolu svih lokacija.

OŠTRE SANKCIJE ZAKON o zaštiti stanovništa od izloženosti duvanskom dimu predviđa i stroge kazne za njegovo kršenje.
- Pojedinac koji se u označenom nepušačkom delu zatekne sa cigaretom, dužan je da plati novčanu nadoknadu od 5.000 dinara, odgovorno lice biće kažnjeno od 30.000 do 50.000 dinara, a firma između 500.000 i milion dinara - kaže Krstev.


- Zakon je stupio na snagu još 5. maja ove godine, ali inspekcija dosad nije kažnjavala one koji ne poštuju pravila - naglašava Krstev. - Ostavljen je prelazni period za prilagođavanje i informisanje o pojedinostima. Ugostiteljski objekti manji od 80 kvadrata moraju se opredeliti da li će biti pušački ili nepušački. U slučaju kafića i restorana veće kvadrature, pušenje nije u potpunosti zabranjeno. Odgovorni su dužni da obezbede najmanje 50 odsto prostora za nepušače. U takvim objektima može se odrediti i posebna prostorija samo za "duvandžije" i ona mora biti označena i izolovana.


Jedan od najuticajnijih prestoničkih objekata, čijim prostorijama svakodnevno procirkuliše veliki broj turista i stranih državljanja naviklih na život bez dima, hotel "Balkan", postepeno je uvodio nova pravila.


- Restoran i bar "Orijent ekspres" smo podelili na deo za ručavanje od 140 metara kvadratnih, gde se ne puši i na bar kvadrature 120 metara, gde je dozvoljeno uživanje u cigaretama - kaže Miloš Zečević, menadžer hotela "Balkan". - Uradićemo sve što je potrebno, ali, realno, smatram da je ovo veliki udarac ne samo za ugostitelje već i za goste. Zamislite, kako može da se oseća čovek koji nakon dobrog ručka ne može da zapali cigaretu.


U kultnom stecištu ljubitelja druženja, dobre kapljice i najfinijih internacionalnih specijaliteta,u restoranu "Madera", sa zebnjom dočekuju 11. novembar.


- Imamo ljude koji dolaze ovde godinama i očekuju uvek isti, omiljeni sto, za kojim će moći slobodno da konzumiraju duvan - kaže nam Ljubiša Savić, upravnik "Madere". - Upravo nabavljamo nove znakove i edukujemo osoblje koje će na ulazu proveravati ko je pušač i u skladu sa tim ga usmeravati u predviđenu zonu. Uveren sam da ćemo izgubiti mnogo gostiju i doživeti nazapamćen pad prometa. Ipak, ne želimo neprijatnosti, zakon je zakon, i mi ćemo ga poštovati.


U svakom slučaju, zvanična borba uživalaca duvana i onih koji se užasavaju dima cigarete tek počinje.