SKULPTURE dečaka sa Čukur česme i šest goluba sa fontane "Buđenje" na Kalemegdanu koje su prošle nedelje ukradene, a u nedelju pronađene, biće uskoro vraćene na svoja mesta. Tužna slika u ponedeljak pred reporterima "Novosti"... Izgledalo je u prvi mah i da je slaba uteha što je jedan od petorice lopova uhapšen. Teže je saznanje da su oni bronzanu figuru polupali čekićem i za 20.000 dinara prodali vlasniku divljeg otpada u Krnjači, gde je trebalo da budu pretopljene. Zahvaljujući brzoj akciji policije one su spasene i prevezene u livnicu na restauraciju. I pored velikih oštećenja, skulpture će u potpunosti biti obnovljene.
- Veliki deo figure dečaka je oštećen, a nedostaje deo noge i trupa - kaže za "Novosti" Slobodan Jeremić, jedan od vlasnika Livnice "Jeremić", inače jedine koja je specijalizovana za obnovu livenih spomenika. - Mi ćemo vratiti prvobitni izgled "dečaka sa Čukur česme", ali će čitav posao potrajati mesec dana, jer nije sačuvan gipsani model skulpture, napravljene još davne 1931. godine.
Prema njegovim rečima, sve će biti rađeno na osnovu fotografije, a troškove će snositi Zavod za zaštitu spomenika.
Restauracija šest bronzanih golubova će ići mnogo brže, jer njihovi kalupi već postoje u Livnici "Jeremić".
- Nažalost, ovo je treća obnova bronzanih golubova - dodaje naš sagovornik. - Lopovi su ih pre šest godina dva puta skidali i skrnavili i oba puta su popravke rađene kod nas.
Krađom bronzanih skulptura lopovi mogu da zarade nekoliko stotina evra, ali je pričinjena umetnička i materijalna šteta ogromna. Tako se za bistu dečaka sa Čukur česme koja je teška 120 kilograma, na crnom tržištu može dobiti najviše nekoliko stotina evra. Međutim potpuna obnova je jako skupa i u slučaju da su lopovi uspeli da pretope "dečaka sa Čukur česme" izlivanje nove skulpture koštalo bi i do 50.000 evra! I pored tolike cene, to bi bila samo kopija.

ZAŠTITA
OBNOVLJENU figuru dečaka na Čukur česmi u Dubrovačkoj ulici biće gotovo nemoguće ukrasti.
- Skulptura će biti mnogo jače pričvršćena, jer ćemo umesto gvozdenih postaviti bronzane prečage - navodi Slobodan Jeremić. - Osim toga, biće stavljeni i mnogo veći i jači šrafovi. To bi za lopove trebalo da bude nepremostiva prepreka.

SIMBOL OTPORA
SKULPTURA dečaka na Čukur česmi postavljena je u znak sećanja na 3. jun 1862. godine kada je turski vojnik ubio srpskog mališana Savu Petrovića. To je kasnije uzrokovalo krvave sukobe i bombardovanje Beograda.
Inače, autor biste je srpski akademik i skulptor Simeon Roksandić. Sredstva su obezbeđena iz zadužbine trgovca Tome Vanđela. Spomenik ubijenom dečaku do sada se nikada nije našao na meti kradljivaca, a posle vandalskog čina lomljenja biste Ivana Kosančića i krađe skulptura golubova na Kalemegdanu mnogi bi trebalo da se zapitaju za "stanje nacije".

ANKETA - ŠTA MISLITE O UNIŠTAVANJU KULTURNIH DOBARA U BEOGRADU?


MARIJA JOVANOVIĆ (33), ekonomista
- Nije mi jasno šta se dešava sa ljudima u ovoj državi. Nemaju više nikakav odnos ni prema umetnosti, ni prema kulturi, niti prema bilo čemu. Kazne za takav prekršaj trebale bi da budu dosta strožije.

SVETLANA JOVANOVIĆ (26), apotekar
- Smatram da je krađa biste i ostalih skulptura vandalizam. Mislim da i oni koji su to otkupili takođe trebaju da snose krivičnu odgovornost, jer su sigurno znali da se radi o umetničkim delima.

MLADEN MLADENOVIĆ (30), menadžer

- Država bi trebala da se bori protiv svake vrste nasilja i vandalizma. Osim toga, u našoj zemlji je svest o kulturnoj baštini na jakom niskom nivou. Svima je bitna samo zarada i to što brža, bez mnogo truda.

DIMITRIJE JOVANOVIĆ (28),
- Skrnavljenje umetničkih dela i nadgrobnih spomenika je, izgleda, postala praksa. Zanima me da li su kradljivci znali da bista dečaka sa Čukur česme predstavlja deo srpske tradicije. Ne poštujemo ni sopstvenu kulturu.

SLOBODAN ZARIĆ (65), privatnik
- Teško mi je da poverujem da kulturna dobra ove države završavaju na otpadima. Osim lopova i izvršioca ovakvih dela, mislim da bi trebalo da odgovaraju i oni koji odkupljuju materijal i prerađuju ga.