SVIH sedam maturanata Matematičke gimnazije dobilo je stipendije Kembridža i od jeseni će moći da krenu na studije ovog prestižnog britanskog univerziteta.
Mukama je posle nekoliko meseci došao kraj. Luka Milićević, Dušan Milijančević, Ognjen Ivković, Nikola Mrkšić, Mihajlo Cekić, Dušan Perović i Aleksandar Vasiljković prijemni ispit položili su još početkom decembra prošle godine, ali su tek u petak uveče dobili pozitivan odgovor na njihov zahtev za finansiranje školovanja.
Prvi put u istoriji Kembridža primljeno je sedam učenika istog odeljenja iz iste škole. I sad su svi dobili stipendije.
- Kada se ima u vidu da je školarina 23.000 funti po godini, a njih je sedmoro i studije traju četiri godine, jasno je da se radi o apsolutnom uspehu - kaže Srđan Ognjanović, direktor Matematičke gimnazije. - Očekivali smo da će najviše trojici biti plaćena nastava, ali desilo se čudo. Neki od njih već su dobili ponude sa drugih univerziteta, pa će možda odustati od Kembridža.
Prema rečima Marine Milićević, majke maturanta Luke, najtrofejnijeg đaka Matematičke gimnazije, zbog dugog čekanja još nisu svesni šta im se dogodilo.
- Znali smo da će Luka ići na Kembridž, bez obzira na stipendiju, morali bismo da se snađemo - kaže Milićević. - Radujemo se što ne moramo da izdvojimo toliki novac, iako ulaganje u obrazovanje nema cenu. Momci sada imaju “veće” brige, da polože maturski ispit i proslave maturu.

SUSRET SA ĐELIĆEM
POTPREDSEDNIK Vlade za evropske integracije i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić sastaće se u nedelju u Skupštini grada Niša sa dr Draganom Milićem. Đelić u Nišu otvara Međunarodnu konferenciju iz oblasti mikro i nanoelektronike “MIEL 2010” i izrazio je želju da se susretne sa dobitnikom priznanja američkog Udruženja za vaskularnu hirurgiju.

PONUDE
MATURANTI su već dobili ponude za studije matematike i na drugim svetskim univerzitetima. Tako će jedan ili dvojica odustati od Kembridža i studije nastaviti na MIT-u u Bostonu.