UKOLIKO se kompanija "Komiko oil" ne dogovori sa vlastima u Smederevu, u junu ćemo razovarati o gradnji rafinerije u Beogradu, jer ne želimo da tako velika investicija napusti Srbiju. Ovo nam je rekao član Gradskog veća Miroslav Čučković, dodajući da je u kontaktu sa predstavnicima naftne kompanije, kako se ne bi, kojim slučajem, dogodilo da se odustane od ovog projekta.
Čučković je demantovao pojedine navode da Beograd želi da preotme ovu investiciju vrednu 250 miliona dolara, jer je prema njegovim rečima, i vlastima u prestonici cilj da se postigne dogovor do juna sa nadležnima u Smederevu.
- Pojavili su se i oni "dobronamernici" koji već govore da je izgradnja rafinerije ekološki loša po Beograd, iako ne znaju da će, ako se realizuje ovaj projekat, polovina predviđene investicije biti potrošena za najsavremaniju tehnologiju kada je reč o sprečavanju zagađenja - kaže Čučković. - "Komiko oilu" smo predložili tri lokacije, a najbolja infrastruktura je na prostoru "Bazne hemije" u Obrenovcu, jer je blizu Sava i železnica. Nije mi poznato da li su oni neku od lokacija koje smo predložili već obišli.
Pored ove, Beograd je predložio još dve lokacije, površine oko 100 hektara, u Grockoj i Surčinu, na kojima postoji mogućnost izgradnje rafinerije. Grad smatra da je ovaj projekat važan, jer bi samo u gradnji učestvovalo oko 2.700 radnika, a u rafineriji bi moglo da se zaposli oko 700 sugrađana.
Pregovori holandsko-američke kompanije "Komiko oil" sa vlastima u Smederevu traju više od godinu dana. Ceo posao zakočilo je to što tamošnja skupština, zbog nedostatka kvoruma, ne može da održi sednicu na kojoj bi trebalo da se donese odluka o raspisivanju referenduma. Tako bi se građani ovog grada izjasnili da li su za gradnju rafinerije.

PROSTORNI PLAN
VLADA Republike Srbije preuzela je na sebe usvajanje Prostornog plana područja posebne namene za gradnju Rafinerije nafte Smederevo. Izrada plana bi trebalo da bude završena do 26. juna, ali opet konačnu odluku o gradnji daće Skupština opštine Smederevo. Do ovog datuma će i kompanija "Komiko oil" čekati odgovor, a ukoliko ne bude pozitivan, oni će promeniti lokaciju na kojoj će graditi rafineriju.