BEOGRAD - Beogradski zoološki vrt od danas ima "Australijski paviljon" sa dva kaveza u kojima su isključivo životinje iz Australije: crveni i valabi kenguri, crni labudovi, kokoškaste guske i šezdesetak srednjih papagaja.
Oba kaveza optočena su staklom, a preko njih je postavljena nerđajuća žica, poduprta visokom metalnom konstrukcijom.
Ovaj deo Zoološkog vrta nekada je bio pod betonom, a decenijama je služio za smeštaj slonova, ali oni su u međuvremenu premešteni na drugo mesto, dok su njihovi bivši kavezi, uz pomoć gradskih vlasti, pretvoreni u travnjak, rekao je direktor zoološkog vrta Vuk Bojović na svečanom otvaranju "Australijskog paviljona".
U jednom od kaveza smešten je izuzetno redak primerak benetov valabi kengura, a prema rečima ambasadorke Australije Kler Birgin, koja je otvorila paviljon, ovo je prvi put da se ta vrsta može videti u Beogradskom zoološkom vrtu.
Vuk Bojović i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas naglasili su saradnju Zoološkog vrta i sadašnjih gradskih vlasti, a kako je Đilas rekao, radi se tome da se vrt proširi - po mogućstvu i na prostor ispod Kalemegdana.
Bojović je rekao da je pre Đilasa imao dobru saradnju samo s tri gradonačelnika, odnosno predsednika gradske vlade - Aleksandrom Bakočevićem, Nebojšom Čovićem i Zlatanom Peručićem.
Otvaranju "Australijskog paviljona" prisustvovali su gradonačelnik Jagodine Dragan Marković Palma, ambasadorka Češke Hana Hubačkova, prinčevski par Aleksandar i Katarina Karađorđević, brojni predstavnici gradskih vlasti i ličnosti iz kulture poput Aleksandara Berčeka i Dušana Kovačevića.