MIRIJEVCI su ga čekali skoro dve decenije. Ozbiljno se gradi od kraja 2006. i posle skoro tri godine dom zdravlja u Mirijevu konačno je završen. Već je uvršten u dežurne zdravstvene ustanove, a od ponedeljka otvara vrata svim pacijentima.
Stariji žitelji pamte da su temelji ovog doma zdravlja najavljivani i "udarani" nekoliko puta, još tokom 90-tih godina. Gradnja je stvarno počela tek posle poslednjeg postaljanja kamena temeljca u decembru 2006.
Novi dom zdravlja imaće 14 službi. Zbog tehničkih razloga pacijenti još koji dan neće moći da koriste usluge stomatologa, internista, kao ni radiološku dijagnostiku. Opšta medecina za odrasle, decu i školarce, ginekologija, patronažna služba, laboratorija, fizijatri i kućno lečenje su - spremni. Od ponedeljka svi pacijenti doskorašnje dve ambulante opšte prakse i jedne pedijatrijske na pregled kod svojih izabranih lekara dolaziće u novu zgradu.
Ogranak zvezdarskog doma zdravlja u Mirijevu u petak su otvorili gradonačelnik Dragan Đilas, gradski menadžer Aleksnadar Bijelić, predsednik Zvezdare Milan Popović i sekretar za zdravstvo Dragana Jovanović.
- Radovi su trajali predugo - rekao je gradonačelnik Đilas. - Objekat je kasnio i zbog toga što smo rešili da platimo samo ono što je neophodno. Sekretar Dragana Jovanović je pokrenula tu inicijativu. Po prvobitnom ugovoru je samo nameštaj trebalo da košta 56 miliona dinara. Mi smo na kraju za 17 miliona, a od toga je i nekoliko donacija, opremili ceo dom zdravlja. Otvaranje bi se možda čekalo još nekoliko meseci da nije bilo donatora medecinske opreme. Procedura njene nabavke je komplikovana.
Novi dom zdravlja trenutno ima 75 zaposlenih, a uskoro će primiti još 15. Zauzima više od 4.000 kvadrata. Grad je u njegovu gradnju i opremanje uložio ukupno 423,6 miliona dinara.
- Otvaramo modernu ustanovu jednu od vodećih na Balkanu - istakla je direktor DZ "Zvezdara" Lidija Zejak-Jovanović. - Imamo savremenu dijagnostiku i ispunićemo sva očekivanja građana. Kartoni pacijenta biće automatski prebačeni iz ambulantikoje se zatvaraju.

SMENE
ZBOG kršenja Zakona o javnim nabavkama za opremanje DZ u Mirijevu smenjena je direktorka DZ "Zvezdare" Branka Grujić. Smenjena je i njena naslednica, v. d. direktora Leposava Bunjak, zato što nije raskinula već sklopljeni ugovor.

NOVI DOMOVI
GRADONAČELNIK je u petak najavio da će do kraja godine biti završen još jedan dom zdravlja - u Kamendinu. Do tada će početi radovi na domu zdravlja u Kaluđerici koji bi trebalo da bude gotov do kraja sledeće godine. Kada se reši problem lokacije, gradiće se zdravstvena ustanova i u Surčinu.