JOGURT, kiselo mleko i pavlaka na beogradskom tržištu vrlo dobrog su kvaliteta, pokazalo je najnovije istraživanje Pokreta potrošača, sprovedeno u saradnji sa privrednim komorama Beograda i Srbije. Stručna komisija potvrdila je da su kvalitet i ispravnost ovih namirnica znatno bolji iz godine u godinu. Međutim, i na ovom ispitivanju kiselo - mlečnih proizvoda, zbog neispravnosti, od 23 uzorka, eliminisana su dva. Hemijske parametre kvaliteta nisu zadovoljila 8,7 odsto kontrolisanih proizvoda od mleka.
Prema rečima Petra Bogosavljevića, predsednika Pokreta za zaštitu potrošača, tokom analiza "odbačeni" su jogurt i kiselo mleko "Mirisi Zlatibora". Ove kiselo - mlečne namirnice proizvodi i puni mlekara "Milka" iz Kovina. Eliminisani jogurt, kako tvrde u Pokretu potrošača, nije imao potpunu deklaraciju, jer nisu bili navedeni naziv i sedište proizvođača, kao ni neto količina proizvoda.
- Uz nepotpunu deklaraciju i u laboratorijskim analizama utvrđena je mlečna mast od 1,98 procenata, umesto 3,2, kako je bilo navedeno na proizvodu - naglasio je Bogosavljević. - I kiselo mleko ovog proizvođača svrstano je u zonu nezadovoljavajućeg kvaliteta. Proizvod je bio u tečnom stanju i nije imao senzorne karakteristike za kiselo mleko.
Bogosavljević je podsetio da je prvo ispitivanje i ocenjivanje kvaliteta fermentisanih proizvoda od mleka urađeno 1995. godine. Tada je čak 54,32 odsto uzoraka eliminsano zbog neispravnosti i lošeg kvaliteta. Rezultat ovogodišnjeg istraživanja i procenat neispravnosti od 8,7 odsto toleriše se i u zemljama Evropske unije.
- Mali proizvođači imaju značajnu ulogu u unapređenju kvaliteta svojih proizvoda - rekao je Bogosavljević. - U ovom ispitivanju uočeno je da postoje velike razlike u cenama proizvoda u istom pakovanju, različitih proizvođača.
Izveštaj ovog ispitivanja kvaliteta kiselo- mlečnih proizvoda dostavljen je Generalnom inspektoratu Ministarstva poljoprivrede. U Pokretu potrošača očekuju da će inspektori pojačati inspekcijski nadzor kod proizvođača i preduzeti mere u okviru svojih nadležnosti.

NAJBOLJI
EKSTRA kvaliteta bilo je 26,09 odsto ispitanih uzoraka, dok je u zoni odličnog kvaliteta bilo 34,78 odsto. "Četvorku" i "trojku" za kvalitet dobilo je 13,04 odsto, a u zoni zadovoljavajućeg i nezadovoljavajućeg kvaliteta bilo je po 4,35 odsto analiziranih kiselo mlečnih proizvoda.
U zoni ekstra kvaliteta bili su jogurt iz mlekare "Granica" iz Gornjeg Milanovca, "dukat" kiselo mleko iz "Somboleda", jogurtna kisela pasterizovana pavlaka šabačke mlekare, "ella" jogurt sa inulinom Mlekare Subotica...