UČENIKE Matematičke gimnazije iz Beograda, na ekskurziji u Pragu, u četvrtak rano ujutru napali su srednjoškolci iz Zadra. Grupa pijanih mladića iz Hrvatske sačekala je naše učenike ispred hotela u kome su smešteni i počela da ih vređa. U incidentu je lakše povređen vodič turističke agencije "Modena travel" koja je organizovala ekskurziju, a veće nevolje izbegnute su jer su se đaci i profesori sklonili u autobus.
Učenici su u glavni grad Češke doputovali u sredu. Smestili su se u hotel "Albion" gde su se već nalazili srednjoškolci iz Hrvatske koji su ih dočekali neprijateljski. Da bi izbegli incidente vodič i profesori odlučili su da decu uveče odvedu u diskoteku kako bi ih sklonili iz hotela.
Kako smo nezvanično saznali, hrvatski učenici za to vreme su u jednom od gradskih lokala zajedno gledali fudbalski meč reprezentacija Hrvatske i Engleske. Već tamo su počeli da prave nered, a zatim su ispred hotela duže od sat vremena čekali da se Beograđani vrate.
- Grupa od pedesetak pijanih momaka i devojaka stajala je ispred ulaza skandirajući i pevajući ustaške pesme - ispričao nam je u telefonskom razgovoru jedan od profesora iz Praga. - Vodič i ja smo krenuli prvi prema hotelu, ali su oni stali ispred nas. Povikao sam đacima da se vrate nazad u autobus kada su nasrnuli na nas. Učenici su, srećom, brzo ušli u autobus, ali je vodič dobio nekoliko udaraca. U jednom trenutku je pao na zemlju, a oni su počeli da ga šutiraju. Srećom, prošao je samo sa ogrebotinama.
Događaj je najteže podneo jedan od naših učenika hrvatske nacionalnosti. On je posle napada huligana zaplakao, ali su ga drugovi brzo smirili.
Policija je ubrzo došla ispred hotela, a nasilnici su se vratili u sobe. Beogradski učenici, za svaki slučaj, do jutra su ostali u autobusu. Oko šest sati ujutru agencija "Modena travel" premestila je učenike iz Srbije u drugi hotel.
- Vodič i profesor iz autobusa sa srpskim đacima potražili su pomoć hotelskog obezbeđenja, a obratili su se i ambasadi Srbije u Pragu - rekao je direktor agencije "Modena travel". - Oni su povodom tog događaja, dali izjavu praškoj policiji u prisustvu osoblja ambasade.

REAKCIJE
POVODOM incidenta u Pragu reagovala je i naša ambasada i u saradnji sa češkim vlastima protiv napadača će biti podnete krivične prijave. Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uputilo je u četvrtak oštar demarš ambasadi Hrvatske u Beogradu.
- Najoštrije osuđujemo svaki akt etnički motivisanog nasilja - kažu u Ministarstvu. - Želimo najbolje moguće odnose sa svim zemljama u regionu i nastavićemo da preduzimamo aktivnosti na daljem unapređenju međusobne saradnje.

DECA BEZBEDNA
Direktor Matematičke gimnazije Srđan Ognjanović rekao je da je na ekskurziji u Pragu stotinak đaka trećeg razreda i sedam profesora.
- Svi đaci su bezbedni i najvažnije je da niko nije povređen - kazao je Ognjanović. - Roditelji su zabrinuti i u četvrtak su me zvali čitavog dana. Neka budu mirni, svi su dobro. U Pragu će ostati do subote, do kada je i planiran njihov boravak u glavnom gradu Češke.

RENOVIRANjE
UČENICI Matematičke gimnazije od prvog septembra seli su u klupe u renpviranim prostorijama. Prošle godine, zbog renoviranja, časove su pohađali u prostorijama škole Kralj Petar Prvi Karađorđević. Obnovljena škola zvanično će biti otvorena sledeće nedelje

BROJKE
100 ĐAKA BILO JE U GLAVNOM GRADU ČEŠKE
7 PROFESORA PRATILO JE SREDNjOŠKOLCE