GRADSKI sekretarijat za zdravstvo formirao je Radnu grupu koja će analizirati standarde i kvalitet pruženih zdravstvenih usluga u beogradskim ustanovama. Stigli su i prvi rezultati - slobodna mesta se u stacionarnim ustanovama, umesto ujuto, planiraju isključivo u dežurstvu, odnosno od 14 časova do 7 izjutra.
Sledeći svetske i evropske trendove, prof. dr Dragana Jovanović, gradski sekretar za zdravstvo objašnjava za "Novosti", da je u ovaj sektor neophodno uvesti red, spram broja pacijenata i vrste bolesti.
- Radićemo na popravljanju kvaliteta zdravstvenih usluga, i moj predlog po tom pitanju je, da Institut za majku i dete "Dr Vukan Čupić" i Univerzitetska dečja klinika u Tiršovoj ubuduće dežuraju 24 sata, a ne svakog drugog dana - navodi Jovanovićeva.- Takođe, smatram da Bolnica za hirurško-ortopedske bolesti "Banjica", koja ima 540 postelja, ne treba da se bavi samo operacijama kukova, grudnog koša ili kičme, već da, kada je hirurgija u pitanju, mora da dežura svaki drugi dan, kao što dežura KBC "Dr Dragiša Mišović".
Iako osnovni pregledi treba da se obave u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, u domovima zdravlja, ne znači, dodaje dr Dragana Jovanović, da lekari neprekidno rade osam sati, i da je neophodno da im se produži radno vreme do 21 čas.
- Lekari su u pravu kada kažu da je teško ostvarljivo raditi osam sati bez prestanka, što bi, ukoliko zaviži pomenuti predlog, bilo i neminovno - ističe dr Jovanović. - Nigde u Evropi se ne radi toliko. Nije moguće pružiti pacijentima adekvatnu zdravstvenu uslugu, onu koju očekuju i koju, zaslužuju, ako doktori rade "kao dragstor".
Predlogom o produženju radnog vremena u domovima zdravlja na 21 sat, smatra ona, skreće se pažnja sa "gorućih" problema u zdravstvu. Jedan od njih je i manjak dečjih hirurga, a hirurgija, zbog hitnih slučajeva, ne može uvek da se planira unapred.
Da li će domovi zdravlja raditi duže ili ne, tek jedno je izvesno - zaposlenima ne preostaje ništa drugo nego da se i dalje dovijaju na razne načine, kako da zbog posla stignu kod izabranog lekara, jer se knjižice zbog gužve obično primaju samo do 17 časova.
Primarijus dr Dragana Nalić, direktor Doma zdravlja Voždovac, kaže da treba misliti na zdrave, radno-sposobne građane koji se redovno pozivaju da provere svoje zdravlje, a za koje je izabrani lekar "nedostižan".
- Sa dosadašnjim načinom rada, pregled pacijenta kod lekara opšte prakse traje u proseku 10 i po minuta - objašnjava dr Nalić. - Ponekad je to dovoljno, ali ako je reč o hitnim slučajevima, procena pacijentovnog zdravstvenog stanja i dalje upućivanje kod specijaliste je od presudnog značaja. Mislim da je produžetak radnog vremena ipak, naša realnost i neminovnost.

HITNA POMOĆ
GRAĐANE kojima je neophodan pregled specijaliste ili prijem u bolnicu na "dalje pretrage" upućivaće lekari operativnog centra Zavoda za hitnu medicinsku pomoć. Takođe, jednom nedeljno, ekipe stručnjaka Službe "94", beve se i edukacijom doktora opšte praske i pedijatara.

BROJKE
540 POSTELJA u ortopedskoj bolnici "Banjica"
16 DOMOVA zdravlja na teritoriji Beograda