IZGRADNJA metroa u Beogradu mogla bi da počne u narednih godinu dana. Ovo je najavio gradonačelnik Dragan Đilas, po povratku iz Moskve, gde je o metrou i drugim velikim projektima razgovarao sa svojim kolegom Jurijem Loškovim. Ipak, još se ne zna da li će Rusi graditi beogradski metro ili možda kompanije iz drugih zemalja.
Gradonačelnik Đilas, ipak podseća da su za gradnju metroa u srpskoj prestonici zainteresovani i Kinezi. To znači da će u skorije vreme verovatno i sa njima biti razgovora na ovu temu.
- Neophodno je izabrati najbolje tehničko rešenje koje će biti moguće realizovati - napominje Đilas. - Još je rano pričati da će ruske kompanije graditi naš metro. Da bi se to ostvarilo, iza ovog projekta treba da stane ruska država, koja bi obezbedila jednu kreditnu liniju za Srbiju po dosta povoljnijim uslovima, nego što su tržišni.
Đilas naglašava da nije realno da gradnja metroa započne sutra i da ne treba obećavati ono što je nemoguće.
- Narednih meseci trebalo bi da se utvrde detalji, definitivne trase metroa i njegove tehničke karakteristike - kaže Đilas. - Taj posao moramo prepustiti stručnjacima i videti šta je realno i moguće uraditi. Nije dobro da se mešaju političari, jer kad god su se oni petljali u stručne stvari, to nije izašlo na dobro. A, Beogradu je metro potreban.
Protekle nedelje u gradu su najavljivali da će strani stručnjaci iz Austrije, Nemačke i Španije raditi na tome kakav je metro potreban Beogradu i kuda treba da prolazi. S druge strane, ministar Milutin Mrkonjić, koji je član radnog tima za izgradnju metroa, uveliko "maše" idejnim projektom koji su pre 30 godina napravili srpski inženjeri, smatrajući da zato nikakve strance ne treba angažovati.
Ali, ukoliko se sa Rusima dogovori finansiranje i gradnja metroa, to onda znači da će njihovi stručnjaci učestvovati u izradi projekta. I sam moskovski gradonačelnik Luškov najavio je da njihove firme imaju prilično iskustva u gradnji nezavisnih šinskih sistema i nekoliko rešenja od kojih bi neka možda odgovarala i Beogradu.

SARADNJA
KONTAKTI Beograda i Moskve će se nastaviti, a do Nove godine trebalo bi da se napravi protokol o saradnji ova dva glavna grada. U januaru srpska prestonica ugostiće delegaciju iz Rusije, kada će se konkretizovati predlozi o saradnji i nastaviti razgovori o infrastrukturnim projektima.